Het Autismecafé is een initiatief van ouders voor ouders, familieleden, vrienden en professionals die een kind of partner met een autisme spectrum stoornis hebben, meemaken of begeleiden.

De toegang tot de Autismecafé thema-avonden in de BaLaDe is gratis. Het Autismecafé vervult een regiofunctie. Het vindt tweemaandelijks plaats met wisselende sprekers, behalve in de zomermaanden. Op woensdagavond 31 mei gaan we met Monique en u in gesprek om haar ervaringen te delen over de positieve effecten van dieren in haar gezin, specifiek met hun zoon Stan die autisme heeft.

Monique Timmermans neemt ons mee in het levensverhaal van haar inmiddels 17-jarige zoon Stan. Zij voelt al direct na zijn geboorte “er is iets bijzonders aan de hand met mijn kind”. Er begint een zoektocht naar antwoorden op de vragen wat er aan de hand is met Stan en hoe hij het beste begeleid kan worden. De zoektocht verloopt via huisarts, GGZ, Dagcentrum Vroegtijdige Interventie De Hondsberg.

Stan is nauwelijks tot niet te testen, doordat er slechts beperkte communicatie mogelijk is. Uiteindelijk krijgt hij de diagnose Klassiek Autisme en meervoudige verstandelijke beperking. Er is niet alleen begeleiding nodig voor Stan, maar ook voor de andere gezinsleden. Welke hulp is welkom en wie wil je toelaten? Het gezin krijgt een casemanager Autisme, die vooral het non-verbale stuk voor zijn rekening neemt, de andere betrokkene doet de helicopterview van het gezin. Hierbij krijgt de non-verbale communicatie een centrale plaats, ’wat laat mijn kind aan spanning zien en hoe gaan we hiermee om’. De gezinsleden leren de lichaamstaal van Stan te ’lezen’. Waaraan zie je dat de spanning bij Stan opgevoerd wordt? (sensorische integratie/tactiel) Wat heeft hij nodig om de spanning in zijn lijf te ontladen? ”Wij willen alles pratend oplossen, maar dat is een ’no-go’ voor Stan.”

Monique heeft haar baan opgegeven om rust te creëren binnen haar gezin. Ze verdeelt haar energie binnen het gezin en probeert daarbij de balans te bewaken. “Tegelijkertijd krijg je te maken met de omgeving die anders reageert, je zelfs buitensluit, omdat je niet meer deelneemt aan feestjes en andere sociale activiteiten, doordat jouw kind dit gewoon niet redt of je geen geschikte opvang vindt. Er zijn vooroordelen en je krijgt ’goed bedoelde’ adviezen.”

Rol van dieren

Stan wordt rustig wanneer hij in contact is met dieren. ”Dieren zijn zonder oordeel, zonder verwachtingen, ze vragen niets, ze zijn er voor je… Dieren voelen de spanning van de mens aan, die nemen ze zelfs over.” In het gezin is daardoor een grote plaats voor dieren: Er is een Ragdoll kat die Stan rustig maakt. Monique en haar man hebben een speciale opleiding gevolgd bij het KNGF. Het programma heet het PAWS programma, dat gespecialiseerd is in opleiden tot hulphond autisme. Het gezin is 2x naar Curaçao geweest waar Stan dolfijntherapie heeft mogen volgen. Deze therapie heeft grote positieve gevolgen gehad voor de ontwikkeling van Stan, maar ook voor het gezin. Inmiddels heeft Monique haar eigen coachpraktijk waarbij zij haar pony inzet om cliënten nieuwe inzichten te geven in het eigen gedrag en in de eigen gevoelens. Zij maakt bij de coaching autisme inzichtelijk, er is aandacht voor executieve functies en hoe je zelfverzekerder kunt worden. Dieren spelen in dit proces een belangrijke rol. “Het delen van deze informatie is belangrijk. Eenieder ervaart het op zijn of haar manier en tegelijkertijd met veel herkenning. Hoe mooi is het dat mijn gezin en ik daar een steentje aan bij mogen dragen!“

Van harte welkom

Monique geeft aan uren te kunnen praten over alles wat te maken heeft met autisme, haar gezin en hun ervaringen. Wellicht hebt u ook nog vragen of ervaringen die u wilt delen met Monique. We zien u graag woensdagavond 31 mei vanaf 19:00 uur in de BaLaDe om met haar in gesprek te gaan. Deze avond is gratis toegankelijk voor ouders en familie van kinderen met autisme, belangstellenden, hulpverleners, leerkrachten en docenten. Ook voor jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS), die vragen hebben over dit onderwerp.

U bent allemaal van harte welkom, wij hopen wederom op een grote opkomst!

VERLOOP AVOND

19.00 uur Ontvangst met koffie & thee

19.25 uur Welkom en start programma

19.30 uur Deel 1

20.30 uur Pauze

20.45 uur Deel 2

21.30 uur Napraten met een drankje

LOCATIE

BaLaDe 1

5142 WX WAALWIJK

Ruime, gratis parkeergelegenheid aanwezig bij ingang De Jonghestraat. Toegang gratis, een gift is welkom, vooraf aanmelden niet nodig!