Vanaf 1 juni heeft het Schoenenkwartier in Waalwijk een nieuwe directeur-bestuurder. Rinske Jurgens heeft een rijke ervaring in de museumwereld en was de afgelopen periode bij het Textielmuseum in Tilburg verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het museum. Daarvoor was ze ruim twintig jaar werkzaam voor verschillende andere musea in Nederland.
Rinske heeft veel zin in haar overstap naar het Schoenenkwartier in Waalwijk; ”Het Schoenenkwartier is ongelofelijk mooi geworden en het is een prachtige plek om te ontspannen, te verwonderen, te leren en te doen. Ik zie zoveel potentie! Als het Schoenenkwartier zijn vleugels gaat uitslaan, zijn de mogelijkheden eindeloos… Het gaat over een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft. Schoenen zijn van iedereen en daarmee relevant voor een breed publiek. Hoe mooi om daarbij het heden en verleden van schoenen maken verder tot leven te brengen. Daar wil ik graag als eindverantwoordelijke aan bijdragen.”
Verbinden
De nieuwe directeur-bestuurder over de manier waarop ze deze stap wil gaan invullen: ”Ik ben een bouwer. Ik verbind en mobiliseer de belangrijkste spelers van binnen en buiten de organisatie. Ik wil graag samen met het team, de vrijwilligers, de vrienden van het museum, de makers, kunstenaars, het onderwijs en het bedrijfsleven blijven vernieuwen en verder werken aan de profilering van het Schoenenkwartier.”
Rinske Jurgens is opgegroeid in Best, met een moeder die lesgaf op een ROC voor Mode & kleding. Schoenen en textiel zijn daardoor altijd in haar leven geweest. Na haar studie aan de Kunstacademie in Tilburg, vertrok ze naar de Universiteit van Amsterdam om daar de richting Kunstgeschiedenis, Nieuwere Tijd en Culturele Studies te volgen. Daarna kwam ze al snel terecht op mooie plekken in de museale wereld. Eerst bij het Historisch Museum Den Briel, Museum voor Communicatie in Den Haag, later bij het Maritiem Museum in Rotterdam en daarna als Hoofd Projectbureau van de Stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW), waarin de vier etnografische musea (Tropenmuseum Amsterdam, Museum Volkenkunde Leiden, Afrika Museum Berg en Dal en Wereldmuseum Rotterdam) in Nederland verenigd zijn. Haar meest recente ervaringen zijn het Textielmuseum en de projectleiding van de verbouwing van de entree van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Toekomst
Het Schoenenkwartier kreeg in maart van dit jaar een Raad van Toezicht, bestaande uit Geertje Pruijsers (voorzitter), Olaf Vugts, Ben van Heesbeen en Martijn Mathot. De positie van directeur-bestuurder is afgelopen half jaar waargenomen door Mechtild van den Hombergh. Zij gaat per 1 juli het Schoenenkwartier verlaten. Geertje Pruijsers: ”We zijn erg blij dat we met Rinske Jurgens weer een directeur-bestuurder voor de toekomst van het museum hebben. De kennismaking was al aangenaam en we hebben veel vertrouwen in haar ervaring en persoonlijkheid. We zien uit naar de samenwerking. Wij zijn Mechtild erkentelijk voor het goede werk dat ze in de afgelopen tijd voor het Schoenenkwartier heeft verricht. Dankzij haar bijdrage kunnen we nu deze volgende stap zetten.” Met de aanstelling van de nieuwe directeur-bestuurder is de verandering in de aansturing van het Schoenenkwartier afgerond.