Nu zult u denken aan zo`n nachtspiegel van vroeger, maar dat is niet het geval. Het is een oude waterloop met die naam. Deze bevond zich ten zuiden van de Kerkstraat en de Benedenkerkstraat.

Vanaf de haven werd hij voorzien van schoon water door eb en vloed. Hierdoor kon ook vuil water mee worden afgevoerd. Dat ging via een doorgang onder de Veerstraat tot achter het oude Raadhuis, vandaar in een sloot die weer richting de Raadhuisstraat liep. Op oude foto`s zie je deze watergang, die bekend staat als Kerkesloot, nog lopen. Bij eetcafé Hieriest verdween hij onder de weg door om ten oosten van de Bartholomeuskerk weer tevoorschijn te komen. Ter hoogte van het kerkhof splitste hij zich naar oost en west. Oost is de waterloop in de Bijster en naar west begon “De Pispot”. Als we goed kijken zien we achter het oude stookhok van de kerk een schuine betonnen muur waarlangs het water liep. Aansluitend daarop bevindt zich achter in de tuin van de pastorie nog een stenen brug over dat water, die pastoor Rovers heeft laten aanleggen.

Ook is de loop nog te zien aan de oude wilgenbomen ten oosten van het Beatrixlaantje. Vervolgens steekt hij het Laantje over en komt dan uit bij het afwateringskanaal, helaas is daar niets meer van te zien door de bouw van het Sint Jozefhof. Over het kanaaltje kunnen wij het spoor weer oppakken. In de hoek Irenestraat, Julianastraat en Kanaalpad waar zich nu de Natuurspeeltuin ”Het Klauterwoud” bevindt, is duidelijk een droge greppel aanwezig. Er liggen nu boomstammen over die greppel en dat was de loop van de Pispot. Bij het Kanaalpad en de Julianastraat zijn de restanten van oude duikers nog aanwezig.

Hieruit blijkt dat bij de aanleg van de Julianastraat deze waterloop nog belangrijk was voor aan- en afvoer van water. De waterloop gaat in westelijk richting verder maar is daar niet meer terug te vinden. Oudere Waspikkers weten nog wel dat daar een sloot gelopen heeft. Uiteindelijk vinden we nog een doorgang onder het Halvezolenfietspad die uitkomt in de spoorsloot. De naam “Pispot” kom je al tegen in oude akten uit de 17e en 18e eeuw.

Dat deze oude waterloop belangrijk was, blijkt wel uit een kaart van 1870. Vanaf de kerk tot aan de Stadhoudersdijk, waar hij eindigt, zijn wel 26 ‘bruggetjes’ ingetekend. Het water moest vrijelijk kunnen stromen. Sommige mensen haalden hier hun water uit voor eigen gebruik en men wilde wel schoon en zuiver water hebben. Waarom de waterloop deze naam gekregen heeft weten we niet. Was het water toch niet schoon genoeg? Als u nog iets kunt melden over deze waterloop, laat het ons dan weten.