Bij het gemeentebestuur van Waspik kwam in 1858 een verzoek binnen. Men wilde in de binnenvaart van de Vrouwkensvaart een stuw geplaatst hebben om het water tegen te kunnen houden. Het gebied van de binnenvaart strekt zich uit tussen ’t Vaartje en Waspik-Boven.

Men wilde tijdens droge periodes in Waspik-Boven genoeg water behouden voor het vee en voor de brandput als er eventueel brand uit zou breken. Die brandput lag net voor de eerste boerderij, daar waar het water van de Vrouwkensvaart ophield. Op dit moment ligt op die plaats een kleine waterpartij, het lijkt die oude brandput wel.

In de binnenvaart was in die tijd nog de eb en vloed werking te zien, omdat dit water in verbinding stond met het Oude Maasje. Vooral in periodes met laag water kwam er bijna geen water in het hogere gedeelte van de Vrouwkensvaart. De brandput stond dan bijna droog. De bewoners van Waspik Boven schreven een brief naar de gemeente om wat te doen tegen dit watertekort. Men wilde een stuw in de Binnenvaart van de Vrouwkensvaart zodat het water niet weg kon vloeien bij eb. Ontvangen 15 juni 1858:

Wel Edele Achtbaare Heeren.

Door ons ondergetekende zou het ons verkieselijk zijn om een Spuike of waterkering door U te stellen in de zoogenaamde Binnenvaart ten dienste om water genoeg te behouden in den Brandput. Daar dezelve, zoo men aanhoudende droogte heeft, geen water genoeg behoudt doordien denzelve geen aanvoer heeft van water vruchteloos zoude zijn wanneer er brand ontstond in den wijk Booven en tevens daar de noot dikwijls dringt door gebrek aan water voor het vee en dat door inlating van water wij hetzelve niet in den Binnenpolder en aan de wijk Booven in den brandput kunnen behouden zonder schut of waterkeering in de zogenaamde Binnenvaart doordien het weder van den hoogen grondslag de laage velden inschiet.

Getekend: Dirk de Bruijn, J. Wouter Zijlmans A. Sagt, Ant.L Verschure, A. Smits, M. Kemmeren C. Snellens, A. van Pas, C. Kamp, Johannes Pruis, J. Timmermans, J. Biemans, P. Kemmeren, A. Smeur, C.J. Verschure, Laurens Smits, P. van Dongen, J. Kuisters, L. Smits, A. de Zeeuw. C. Jansen, Wilh. W. Zijlmans, J. Kuisters en A. Kamp.

Het verzoek werd door 24 personen ondertekend. Of het “Spuike” er toen al gelijk is gekomen weten we niet maar het kwam er wel. Tot voor kort lag daar nog een waterkering, het restant van die stuw in de oude Vrouwkensvaart. Met de herinrichting van het hele gebied die onlangs plaats vond, zijn er wel ruim honderd nieuwe “Spuikes”(stuwen) gekomen. Helaas is de historische stuw hierbij niet meer teruggekomen. Gelukkig zijn er nog wel foto’s van.