Onlangs heeft het college van B&W van Waalwijk de mandaatregeling gewijzigd. In een mandaatregeling worden besluiten die door het bestuur (College van B&W en/of de raad) overgedragen aan de ambtelijke organisatie. In de mandaatregeling staat welke ambtenaren voor welke beslissing mogen tekenen. Normaliter geen zaak die tot SGP vragen leidt. Zeker niet daar bij het overzicht waarin de wijziging met de raad werd gedeeld werd verwezen naar het Duidelijke Taaltraject. Dat gaat over een nieuwe schrijfwijze die begrijpelijker en toegankelijker is voor alle inwoners. Wie kan daar tegen zijn. Ook wij spreken graag duidelijke taal.

Toch hebben wij deze aangepaste mandaatregeling even doorgenomen. Toen kwam ook het moment, waarop wij ons afvroegen hoe duidelijk de taal is, waarmee de gemeente in werkelijkheid communiceert. Want wat was nu uiteindelijk de hele aanpassing… De tekst ”Zijn/haar handtekening” is vervangen door ”de handtekening van deze persoon”. Voor de SGP fractie een zeer bedenkelijke ontwikkeling, passend bij een tijdgeest waarin steeds meer verwarring wordt gezaaid rond gender en seksuele diversiteit. Daarom hebben wij het college een aantal vragen voorgelegd. Zo zijn wij benieuwd welk probleem hiermee is opgelost en hoe groot dit probleem in werkelijkheid is. Zijn er überhaupt klachten over de vorige regeling ontvangen? Dat blijkt niet het geval.

De Bijbel spreekt bij de schepping “Man en vrouw schiep Hij hen”. Over het Bijbels en biologisch uitgangspunt dat er 2 geslachten zijn, man en vrouw, houdt het college zich op de vlakte. Uitgaande van een neutrale overheid hebben wij dat te respecteren. Wel hebben wij eerder onze grote zorgen uitgesproken over het feit dat Waalwijk nu voor het eerst, zo ver wij weten, een college heeft zonder partij met een Christelijke grondslag. Dat is een slechte ontwikkeling. Neutraliteit mag wat ons betreft niet doorslaan naar een afrekening met Bijbels gedachtengoed dat velen nog steeds dierbaar is. Het college onderstreept dat iedereen vrij is om te bepalen of, en zo ja hoe, men uiting geeft aan zijn, haar of hun genderidentiteit. Het college kan zich indenken dat een meer genderneutrale wereld meer mensen de ruimte geeft zichzelf te zijn. Voor de SGP zijn man en vrouw niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Voor dit college doen de verschillen tussen man en vrouw er niet meer toe. In den Haag wordt het onderscheid tussen man en vrouw steeds verder losgelaten. Waalwijk haakt aan bij deze trend. Slechts bij een klein deel van de mensheid, minder dan 1%, bestaat twijfel over hun geslachtelijke identiteit. Voor deze groep dient er, zeker ook vanuit christelijk oogpunt, respect en zorg te zijn. Het gaat ons echter veel te ver om de hele samenleving in te richten naar het principe van genderneutraliteit. Het komt al voor dat politici als Raadslid of Statenlid aangesproken willen worden in plaats van met meneer of mevrouw. “Tradities, fatsoensnormen en cultuur moeten wijken om een piepklein groepje te plezieren” schrijft zelfs een seculier weekblad. Misschien vindt u als lezer van dit stukje dat wij ons druk maken om weinig. Nogmaals, de Bijbel spreekt bij de schepping “man en vrouw schiep hij hen”. Velen hebben helaas afstand genomen van het scheppingsverhaal. Toch ontkent vrijwel niemand de duidelijk waarneembare en uiterst relevante biologische verschillen tussen man en vrouw. Dat het college van Waalwijk de weg van genderneutraliteit kiest baart ons dan ook zorgen en doet ons verdriet.

Fractie SGP, Richard Tiemstra en Henk van Zelst