De laatste jaren zijn de inzichten gegroeid ten aanzien van de gevolgen wanneer huishoudens langere tijd in armoede leven of met schuldsanering te maken hebben. Het is te makkelijk om te stellen dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun armoede en schulden. Het verlies van werk, arbeidsongeschikt raken of een echtscheiding kunnen grote gevolgen hebben.

Daarom is het een goede zaak dat de Tweede Kamer heeft geregeld dat de duur van een traject Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) in principe wordt verkort tot 18 maanden. Nadat de Eerste Kamer hiermee heeft ingestemd, is geregeld dat deze wijziging sinds 1 juli van dit jaar van kracht is. De gemeenteraad van Waalwijk heeft op 8 juni besloten dat de halvering van de termijn ook geldt voor de zogeheten minnelijke trajecten (MSNP). Echter, nu is er wel een ongelukkige ongelijkheid ontstaan.

Want de wijziging kende geen overgangsregeling. Daardoor kan het zijn dat iemand die per 1 augustus 2023 een saneringstraject ingaat, per 1 februari 2025 schuldenvrij is, terwijl iemand van wie het traject al op 1 mei 2023 is ingegaan, pas op 1 mei 2026 zonder schulden is. Daaraan moet volgens ons iets worden gedaan. Want het hebben van bestaanszekerheid is een belangrijke pijler voor het welbevinden van mensen. Uit onderzoek blijkt dat armoede vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven; men spreekt van generatie armoede. In de praktijk profiteren kinderen van rijke ouders van het vermogen dat zij meekrijgen. Ook is gebleken dat het hebben schulden, leidt tot stress en gezondheidsproblemen, en het nemen van verkeerde beslissingen; dit laatste noemt men breinschaarste. Het sneller bieden van perspectief op een schuldenvrije toekomst voor inwoners in een problematische schuldsituatie kan een belangrijke positieve bijdrage aan leveren, zeker als hierbij kinderen zijn betrokken. Daarom heeft de fractie van de ChristenUnie tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie het initiatief genomen om in navolging van gemeenten als Amsterdam en ’s-Hertogenbosch voor de Waalwijkers die al voor 1 juli 2023 in de schuldsanering zaten, ook de termijn te verkorten naar 18 maanden. Door de verkorting kunnen zij minder schuld aflossen, waardoor de rekening bij de gemeente komt te liggen. Omdat nog niet duidelijk is wat hiervan de kosten voor de gemeente Waalwijk zijn, is aan het college gevraagd het en ander uit te zoeken en om in het najaar met een voorstel te komen. Nu zag alleen LokaalBelang een overgangsregeling niet zitten; gelukkig steunden alle andere fracties het voorstel van de ChristenUnie wel. Het is te hopen dat uiteindelijk een meerderheid van de gemeenteraad instemt met het voorstel dat het college aan de raad voorlegt.

Het is mogelijk om op dit artikel te reageren: jvangroos@waalwijk.christenunie.nl.

LokaalBelang, Jan van Groos