Op 24 augustus 1913 meldt de Echo van het Zuiden dat er in de omliggende plaatsen volop aandacht en plannen zijn om het onafhankelijkheidsfeest groots te vieren. In Waspik heeft op dat moment nog niemand het initiatief genomen om dit te organiseren. Echter, drie dagen later ontwaakt hier het Nationaal gevoel.

In hotel Teunen komt men bijeen om een feest comité te vormen. Bij stemming worden verkozen burgemeester Dekkers, de heer Th. Haagen van de riemenfabriek, dr. V.C.J. Smits en B. van Schijndel. Later komen hier nog een aantal commissarissen bij. Bij de gemeente wordt direct een subsidie aangevraagd en bij raadsbesluit f 300, - toegezegd. Al op 11 september is er een programma bekend: op 30 september poppenkast, volksspelen en fakkeloptocht en op 1 oktober een grote allegorische en historische optocht. De straten zullen mooi versierd worden, er is een concert en bioscoop in de openlucht. In de harmoniezaal worden bij 350 deelnemers de maat genomen voor kostuums. Tot verhoging van de feestvreugde is er een draaimolen en luchtschommels. De heer de Roon deelt in het Raadhuis kosteloos lampions en kaarsen uit voor de fakkeloptocht.

Dinsdag 30 september is het zover. Het oranje zonnetje staat hoog aan de hemel. Om 1 uur trekken de kinderen naar het Raadhuis waar de harmonie al opgesteld staat. Daar wordt muziek gemaakt en de kinderen zingen enkele nationale liederen. Burgermeester Dekkers houdt een toespraak op het bordes van het Raadhuis. Hij vertelt dat we van het juk der Franse heerschappij vandaan zijn gekomen. In plaats van vrijheid, gelijkheid en broederschap brachten de Fransen veel ellende en droefheid over ons dierbaar vaderland. Na het zingen van “Wiens Neerlands Bloed” wordt deze bijeenkomst gesloten.

Daarna gaan de kinderen naar de Harmoniezaal waar zij worden onthaald op een goochelaar. De volksspelen worden gehouden op het voetbalterrein en in de avond is er de fakkeloptocht. Aan het Vaartje staan palen langs de weg met wimpels en daartussen gevlochten mastgroen waaraan veel kleurige lampions hangen. Bij de ingang van het Dijkje is een poort geplaatst. Twee zuilen staan bij het klooster waarop de letters N en O van Nederland Onafhankelijk zijn aangebracht. Op de brug is een mooie houten latten versiering. Voor de woningen in de Benedenkerk van H. Zijlmans en L. de Jong is een prachtige ereboog geplaatst, opgetrokken met fijn mastgroen. Het stelt een poort voor en s`avonds is deze verlicht met duizenden elektrische lichtjes.

Bakker Boom Poppelier heeft zijn etalage voorzien van een oranje uiterlijk waarin de heerlijkste gebakjes en fijne chocolade staan. De heer Dols heeft zijn tuin prachtig verlicht en daarin prijkt het borstbeeld van onze Koningin. Ook de bewoners van het Dijkje hebben hun best gedaan. Bij Roovers een mooie versiering met de tekst N en O en 1813 – 1913. In de wiel, bij de gebr. van de Rijken (Havendijk), ligt een bootje geheel versierd en keurig verlicht, (vervaardigd door de schilder Hamers) wat veel belangstelling trekt. Bij de fa. Ruijtenberg is de tuin schitterend verlicht en in de haven ligt een schip dat zeer aardig met vlaggen versierd is. Aan de fakkeloptocht nemen wel 1000 à 1500 personen deel. De heer de Roon rijdt met een versierde elektrisch verlichte auto mee waarin vier mooie meisjes uit Waspik zitten. Iedereen is stomverbaasd over dit schouwspel. Het lijkt wel een sprookje.

Woensdag 1 oktober is de dag van de grote optocht en brengt honderden bezoekers op de been. De optocht stelt zich op `t Kerkpad op en de route wis als volgt: de Langesteeg, Vrouwkensvaart, Vaartje, Hoek, Benedenkerk, Luitenambacht, Kadestraat(Oudestraat), Watermolen, Scharlo, Dijkje en Benedenkerk. Tegen half twee komt de optocht in beweging met voorop drie bazuinblazers te paard.

Schitterend, oogverblindend schoon zoals men er uit ziet. De kostumering is rijk, getrouw naar de geschiedenis en met alle zorg verkozen. Om vijf uur wordt de stoet ontbonden. Dankzij het hoofdcomité is het een prachtig feest geworden, dat vooraan staat in de rij der Langstraatse dorpen.

Heekudekring Op ’t Goede Spoor, Waspik.