Op 20 september 1998 werd Het Groot Dwergonisch Mannenkoor opgericht. Op 2 september, 25 jaar later, maakten de mannen met hun partners en enige sponsoren hun jubileumreis met De Karel naar het zonnige Zuid-Limburg. In totaal 117 personen vertrokken vanaf perron 7A vanaf het station ’s-Hertogenbosch met De Karel naar de eerste halte Roermond.
De Karel is een historische trein van het type Mat ’64 uit de jaren ’60. De twee treinstellen zijn in beheer van De Karel Foundation, een initiatief van Drunenaar Dennis Münninghoff. Deze stichting wil cultureel erfgoed behouden en kan gehuurd worden voor besloten personenvervoer. De opbrengsten van de huur komen helemaal ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds. Een fonds waar het Mannenkoor bij hun jubileum graag een krachtige bijdrage aan wilde leveren. Juist aan het begin van de collecteweek van het KWF, maakten de mannen van Het Groot Dwergonische Mannenkoor hun reis naar het zuiden van het land.
Het organiserend comité, bestaande uit Sjel van der Vel, Erik de Wijs, Cor Diebels en Fred van der Steen, had de zaken, samen met de vrijwilligers van De Karel Foundation perfect voor elkaar. Iedere deelnemer ontving bij vertrek een knapzak gevuld met lekkere dingen om de dag goed door te komen, inclusief het reisschema. Want ook De Karel rijdt op tijd volgens het dienstrooster van ProRail. Een lunchpakket werd later op de ochtend uitgedeeld.
Maar er was ook entertainment op de heen- en terugreis. Drop Dead Gorgeous, drie geweldige zangeressen, vermaakten per wagon de reizigers met aanstekelijke muziek.
Schitterende dag
Om 10.06 uur werd de eerste halte Roermond aangedaan. Technici Ad van Delft en Piet van der Bruggen hadden al snel de mobiele geluidsinstallatie op de juiste locatie geplaatst. Dirigent Ton van Baest zocht een verhoging en de mannen brachten hun eerste concert op het stationsplein van Roermond. Roermond was wakker. De volgende halte Maastricht werd om 11.24 uur bereikt. Ook hier werd een gezellig concert gegeven op het stationsplein. Een mooie tijd om een heuse polonaise in te zetten door het publiek. Na even in Maastricht vertoefd te hebben, kwam De Karel om 12.36 uur in Valkenburg aan. Na ook hier weer een concert gegeven te hebben op het pleintje voor het station ging het gezelschap in drie delen uit elkaar. Een aantal stapten in het toeristisch treintje voor een rondrit door Valkenburg en een bezoek aan de grotten. Twee stadsgidsen leidden een andere groep rond in het centrum van Valkenburg, waarbij het terrasje niet werd overgeslagen. De laatste groep had gekozen om zelf Valkenburg te (her)ontdekken. Om 16.09 uur vertrok het gezelschap via Heerlen naar Weert. Tijdens een korte stop werd een groepsfoto gemaakt voor De Karel door meereizend fotograaf Roland van Riel. Een drankje stond inmiddels klaar in de middelste wagon en om 18.13 uur precies stopte De Karel op perron 4A in ’s-Hertogenbosch. Op naar Drunen waar voor alle deelnemers een frites en snack en drankje op het Anton Pieck plein voor de Voorste Venne een bijzondere dag afsloot. Een trotse voorzitter Sjel van der Ven verwoordde het als volgt. ”Zangvrienden, bedankt voor de prachtige dag met De Karel, het was een mooi feestje ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van Het Groot Dwergonisch Mannenkoor. Een speciaal woord van dank aan de crew van De Karel onder leiding van Dennis, aan Drop Dead Gorgeous en aan fotograaf Roland van Riel, die deze trip naar Zuid-Limburg mede tot een succes hebben gemaakt.”
Al met al een schitterende jubileumdag die door alle deelnemers enorm werd gewaardeerd. Het Mannenkoor kan vol goede moed op weg naar het volgende jubileum. Op 24 september treden ze op in De Mand tijdens de maandelijkse ouderenmiddag. Maar alle ogen zijn gericht op het jubileumconcert Viva Dwergonia 2024 in de Voorste Venne. Niemand minder dan onder andere Jan Biggel en Muzikbekaant zullen dan met de mannen optreden. De kaartverkoop start op 1 december.