Ruim zestig mensen genoten donderdag, op de Wereld Alzheimerdag, van een smakelijke lunch in het Parkpaviljoen. Aan tafel zaten mensen met geheugenproblemen, hun mantelzorgers, vrijwilligers en enkele professionals. Ze gingen met elkaar een praatje aan en werden getrakteerd op live muziek door het duo It Takes 2.
“Op deze dag willen wij er iedereen aan herinneren hoe belangrijk het is om te streven naar een wereld waarin dementie beter begrepen wordt en waar iedereen met respect wordt behandeld”, zei organisator Dorothé Hoffmans van de gemeente Waalwijk. Wethouder Dilek Odabasi, sociaal domein, opende de bijeenkomst en hoopte dat er mooie gesprekken gevoerd gingen worden deze middag. Ze ging zelf ook wat deelnemers langs om een praatje te maken en te horen wat er zoal leeft onder mensen met geheugenproblemen en hun naasten.
Leerlingen van het Willem I College serveerden de lunch uit. “Daar hebben we bewust voor gekozen, voor die jonge bediening”, aldus Dorothé Hoffmans. “Eén op de vijf ouderen krijgt tegenwoordig alzheimer, dan zijn schrikbarende getallen. Het is heel belangrijk dat jongeren en ouderen met elkaar in contact komen. De leerlingen hebben een speciale training gehad om hun kennis van dementie te vergroten, dat is super belangrijk. Iemand in de winkel of de horeca kan bijvoorbeeld boos worden of iets geks zeggen. Als je dan de ziekte minstens herkent, maakt dat het leven voor iedereen een stukje makkelijker.”
De keuze voor het Parkpaviljoen als locatie voor de drukbezochte lunch was ook een logische. “Hier is elke week het Geheugenpaviljoen, dus veel mensen kennen deze ruimte. Bovendien is het gewoon een fantastische locatie.”
Volgens Hoffmans kunnen mensen met (beginnende) alzheimer dikwijls nog heel veel. Zoals gezellig lunchen met elkaar, maar ook wandelen of genieten van een film of muziek. “Deze lunch is bedoeld zodat mensen het fijn kunnen hebben met elkaar. Ook de mantelzorgers kunnen ervaringen uitwisselen, of iets vragen aan de zorgverleners die hier vandaag mee-eten. Soms denk je dat het leven ophoudt als je de diagnose alzheimer hebt gekregen, maar dat is natuurlijk niet waar. Het leven stopt niet meteen met de diagnose. We kennen verschillende mensen met dementie die nog van alles ondernemen. Eentje heeft bijvoorbeeld de vierdaagse in Nijmegen mee gelopen.”
Als samenleving kun je dementie niet weghalen, maar je kunt wel de kwaliteit van leven verbeteren, aldus Hoffmans. Vandaar dat de gemeente Waalwijk vorige week allerlei activiteiten organiseerde voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten. Ook in buurthuis Bloemenoord was een lunch, in de Leest draaide de film Kapsalon Romy, er was een wandeling, een geheugenfitness, theatervoorstellingen en nog veel meer. “We proberen altijd te zoeken naar wat mensen nog wél kunnen”, aldus Hoffmans. “Vaak merk je dat ze daarvan genieten, dat is fijn voor iedereen.”