Nee, dat lijkt mij nu niet zo lekker. Of het moet in de zomer die moderne ijsthee (Ice Tea) zijn met allerlei smaakjes, die de laatste jaren veel verkocht wordt.
Nee, vroeger was dat anders. Naar je werk nam je kouwe thee mee in zo`n blauwe kan of in een fles. De boeren werden verwend door moeder de vrouw die de boterhammen smeerde en in een broodzak deed. De kruiken en flessen werden met kouwe thee gevuld en zo ging men naar het land van `s morgens vroeg tot `s avonds laat. Bij heel warm weer werd de fles in de sloot gezet om lekker koel te blijven.
Zo werd er bij graafwerkzaamheden naast de terp van de familie de Wit-Smits in de Overdiepse polder, in een oude dichtgegooide sloot, een fles gevonden. Helaas de fles ging stuk. De stukken werden verzameld en mee naar huis genomen. De familie De Wit zag al gelijk dat die fles is iets bijzonders was. Een bierfles van de Waspikse brouwerij van de familie Rubens uit de Benedenkerkstraat.
Die hadden de brouwerij met de naam “Brouwerij De Leeuw” in 1900 overgenomen. Op de fles staat ook “Bierbrouwerij Rubbens de Leeuw” geschreven. Later heeft men een andere naam aan de brouwerij gegeven: “De Zwaan”. Deze brouwerij is volgens een verkoopadvertentie in de Echo van het Zuiden in 1917 opgeheven.
Wij denken dat de gevonden fles zeker 120 jaar oud is. De restanten van de fles zijn nu geschonken aan de Heemkundekring en met het nodige plakwerk is de fles weer in elkaar gezet. Bij een eerdere vondst in Waspik was al eens een porseleinen dop gevonden en die past goed bij deze bijzondere fles. Dat dopje werd gemaakt bij H. Murkoster in Den Bosch.
De Heemkunde Kring “Op het Goede Spoor” bezit nog twee flessen van deze bouwerij, maar dan met de naam “De Zwaan” er op. Wie weet of er ergens nog van deze flessen bewaard zijn gebleven met de naam van “De Leeuw”? De vraag blijft wel of er kouwe thee ingezeten heeft en toen in de sloot is weggezet, om als lekkere dorstlesser te dienen tijdens het zware werk op het land. Of was diegene verzot op een lekker koud biertje en heeft dat toen mee naar het land genomen. Ik kan hem geen ongelijk geven.