Op dinsdag 12 december organiseert de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ haar laatste lezing van dit jaar. De lezing begint om 20.00 uur in de Vrijhoeve-zaal van het Cultureel Centrum Zidewinde, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle. Op het programma stond eigenlijk de lezing: De staking bij Van Schijndel. Die lezing houdt u nog te goed. U komt natuurlijk vast en zeker ook wel eens in de Peperstraat in Kaatsheuvel. En u heeft zich nog nooit eens afgevraagd waar die naam vandaan komt? Het is nauwelijks voor te stellen dat in Kaatsheuvel VOC-schepen afmeerden om daar de specerij peper te lossen. Je zou dus kunnen veronderstellen dat ‘peper’ uit Peperstraat ergens anders zijn oorsprong heeft.

Tegenwoordig heb je wijken zoals de Schilderswijk of de Zeeliedenbuurt en natuurlijk een kruidenwijk. Als je daar een Peperstraat tegenkomt, is dat te begrijpen. In Oisterwijk heb je een buurtvereniging die Peperactief heet, natuurlijk verzonnen door de bewoners uit de Peperstraat. Die bewoners denken een verklaring voor de naam te weten. “Hierachter lag vroeger een ven met peperkruiden”, aldus de voorzitter van de buurtvereniging. Hij bedoelde waarschijnlijk de plant waterpeper.

In Venlo staat midden in de Peperstraat een fabriek waar men peperkoek bakt. Hebben de Peperstraat en peperkoek iets met elkaar te maken? Marja van Trier doet dat vanavond allemaal uit de doeken.

U kunt zich na deze avond ook afvragen waarom Sprang-Capelle of Waalwijk geen Peperstraat hebben. Na de presentatie van deze avond zou dat best kunnen.

Marja van Trier is theatermaker uit Loon op Zand. Ze heeft een passie voor lokale historie. Al jaren verdiept ze zich in de kwestie waarom zoveel plaatsen een Peperstraat kennen. Nederland telt in totaal 108 peperstraten. Op deze avond wordt het geheim ontrafeld.

De lezing is gratis voor de leden van de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’. Niet-leden en niet-donateurs betalen € 5,00; graag aan de ingang van de zaal te betalen aan de penningmeester.