Kunsthistoricus Joris van Sleeuwen geeft een lezing over twee toonaangevende architecten in Nederland: Jan Duiker (1890-1935), apostel van het nieuwe bouwen en Willem Dudok (1884-1974), architect van het Raadhuis van Hilversum.

Joris van Sleeuwen laat ons kennismaken met twee beroemde Nederlandse architecten, Duiker en Dudok. Duiker bouwde in 1928 zijn creatie sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Dit wordt nog steeds gezien als een van de beste Nederlandse gebouwen van de 20ste eeuw. Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculose patiënten en werd in 2018 bijna verkozen tot werelderfgoed. Nu is het een bruisend bedrijventerrein.

Dudok is de architect van het Raadhuis van Hilversum, met een indrukwekkend exterieur en interieur, een samenspel van ruimte, vormgeving, inrichting, licht, kleur en materialen. Hij werd trendsetter op het gebied van scholenbouw en kreeg veel navolging in ons land. De invloed bleef zelfs niet beperkt tot Nederland. Dudok werd ook geëerd in Amerika en Engeland waar men het woord Dudoky introduceerde.

Joris van Sleeuwen is in 1982 afgestudeerd in geschiedenis en in 1991 als kunsthistoricus. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen en kunstbeurzen.

De lezing is op woensdagavond 14 februari, in Theater Winterdijk 30b, aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Toegankelijk ook voor niet-leden van het NUT.