Een paard kan een kar trekken zondermeer, maar hier gaat het om mensen.

Iedereen met een grotere of kleinere rol binnen onze lokale coöperatie noemen we een kartrekker.

We hebben ze nodig, sterker: zij zijn onmisbaar!

Bart is een kartrekker hij heeft het druk met zijn bedrijf. Omdat hij handig is met Excel, houdt Bart de ledenadministratie bij. Dat doet hij vanuit huis op de momenten dat het schikt. Een deeltaak die onze secretaris ontlast.

Jochem is een kartrekker, pas toegetreden tot het bestuur, en heeft hij als taak de website in de lucht te houden. Dat betekent onder meer dat hij aangeleverde artikelen plaats, de agenda op de site bijhoudt en de techniek daarvoor in de vingers heeft.

Lonneke heeft zich gemeld voor de online media, voor Facebook en Instagram. Samen met Suzan, kartrekker van het eerste uur, zorgen zij ervoor dat we bij de groeiende achterban in beeld blijven. Een bericht, een post is zo gemaakt en geplaatst. Onze volgers blijven op de hoogte.

Yolande zoekt mee naar grond en vanwege haar achtergrond in het bankwezen, adviseert zij het bestuur als het over geld gaat.

Wouter praat mee, houdt ons een spiegel voor en gaat, als dat past binnen zijn werksituatie, bij de start een werkgroep aansturen.

Leo regelt zaaltjes. Organiseren wij een bijeenkomst dan maakt Leo de afspraken met de beheerders. De opstelling van de stoelen, de koffie of thee, een beamer met scherm, het moet allemaal geregeld zijn.

Alle kartrekkers hebben gemeen dat de beschikbare tijd gering is. Er is een baan, een bedrijf, er zijn kinderen, er moet gesport worden, soms verricht men mantelzorg, dus: druk, druk! Zij kiezen bewust voor een deeltaak. Dat is te doen en zo helpen zij. Spreekwoordelijk: vele handen maken licht werk.

Uiteindelijk willen de kartrekkers, net als de andere leden, een gifvrij, lekker, gezond voedselpakket van om de hoek. Dat is uiteindelijk de bedoeling.

Community

De coöperatie Herenboeren de Langstraat gaat voor maximaal 200 huishoudens (500 monden) voedsel produceren. Er zijn al 100 potentiële leden (huishoudens) geregistreerd. Dat produceren gebeurt zonder winstoogmerk, met oog voor de natuur, mens en dier. Samen starten we een gemengd bedrijf. Het gaat om groenten, fruit, vlees voor wie wil en eitjes. De prijs van een wekelijks voedselpakket is vergelijkbaar met de kosten in de supermarkt, de leden zijn niet duurder uit.

Een startende imker, een automonteur, een aannemer, een fotograaf, en diverse thuiskoks, hebben ondertussen aangegeven in de coöperatie een rol te willen spelen. Als vrijwilliger kan je incidenteel of vaker een helpende hand bieden. Dat hoeft niet. Zo ontstaat er een community waar volop te doen is. Naast werk is er ruimte voor gezelligheid (een oogstfeest, een kinderspel middag e.d.) en ontwikkeling (inmaken, kookworkshops, rondleidingen e.d.)

Een opgeleide boer, die in dienst wordt genomen, gaat het meeste werk doen.

Een landelijke vereniging ondersteunt ons ten volle. Dan gaat het om welke teelt je kunt doen, welk seizoengroenten geplant moeten worden, hoe je de bodem verbetert, welke juridische zaken geregeld moeten worden, het contact met de diverse overheden, het regelen van vergunningen, er komt veel bij kijken. Ondertussen zijn er 18 herenboerderijen in bedrijf en ruim 35 in oprichting. Herenboeren De Langstraat voert momenteel gesprekken met een boer en een boerin. En wie weet volgt binnenkort groot nieuws en komt er een locatie beschikbaar.

Informatie en contact:

Mail delangstraat@herenboeren.nl

Facebook Herenboeren De Langstraat | Facebook

website www.delangstraat.herenboeren.nl