Hoe kunnen wij jou helpen?
Ben jij rolstoelgebruiker en was het invalidentoilet in het restaurant waar je laatst was niet toegankelijk voor jou en jouw rolstoel? Ben jij slechtziend en word je super onzeker van het verkeer dat langs je heen flitst in de Grotestraat? Ben jij slechthorend en wil je toch graag naar die cabaretvoorstelling in De Leest? Moest je bij de apotheek zijn en was er weer geen gehandicaptenparkeerplaats vrij? Wil jij als slechthorende ook graag weten wat er op die presentatiefilmpjes in het Schoenenkwartier gezegd wordt?
Wie zijn wij?
Wij zijn inwoners van Waalwijk van heel verschillende leeftijden (zeg maar van 20 tot 80 jaar) en met heel verschillende fysieke beperkingen, die zich als ervaringsdeskundigen vrijwillig inzetten voor jou! Wij streven naar een inclusieve Waalwijkse samenleving.
Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin alle mensen kunnen meedoen, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben.
Wat doen wij?
Wij zetten ons vooral in voor een fysiek toegankelijke Waalwijkse samenleving. Om dit te bereiken is het heel belangrijk dat mensen inclusief gaan denken. Wij gaan in gesprek met ambtenaren, projectleiders, bestuurders en ondernemers over problemen met de fysieke toegankelijkheid en creëren bewustwording voor deze problemen.
Bij fysieke toegankelijkheid gaat het om gebruik kunnen maken van buitenruimten, openbare gebouwen, kantoren, woningen, vervoer etc. Een goed toegankelijk gebouw heeft bijvoorbeeld een ingang die iedereen kan gebruiken. Als we spreken over fysieke toegankelijkheid dan kijken we ernaar vanuit een inclusieve gedachte. Indien bij een gebouw een aparte rolstoelvriendelijke ingang is gemaakt, dan kun je zeggen dat het gebouw toegankelijk is. Maar pas als je een ingang zo maakt dat een ieder er gebruik van kan maken is het optimaal toegankelijk.
In overleg met Platform Inclusief Waalwijk zijn er in het gemeentehuis verschillende voorzieningen en verbeteringen aangebracht (o.a. ringleiding in de raadszaal en ringleidingtelefoons bij receptie en balie). Ook was het platform betrokken bij de inrichting van de inclusieve speeltuin van Kinderboerderij ’t Erf. En op dit moment lopen er verschillende (nieuwbouw)projecten waar het platform bij betrokken is.
Niets over ons zonder ons!
Binnenkort gaat het platform verder als stichting en wij zijn dringend op zoek naar versterking van ons team. Ben jij ervaringsdeskundige of mantelzorger en wil jij met ons meewerken aan een inclusief Waalwijk, mail dan naar inclusief-waalwijk@outlook.com.
Wil jij je problemen op het gebied van de fysieke toegankelijkheid in Waalwijk met ons delen, zodat wij ermee aan de slag kunnen, ook dan kun je mailen naar inclusief-waalwijk@outlook.com.