Op donderdag 18 april verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor te Waspik een prachtige lezing over de adel in Noord-Brabant tussen 1814 en 1918.
Het gaat over de adellijke levensstijl en de identiteit van de adel in Noord-Brabant.
We praten hier over een groep mensen die zowel in de geschiedschrijving over Brabant als die over de adel onderbelicht gebleven is. In de lezing brengt Klaasje Douma deze ‘vergeten’ groep onder de aandacht. De lezing bestaat uit twee delen.
In deel 1 horen we tegen welke achtergrond de adel in Noord-Brabant tot stand kwam. Dit gaat over de koninkrijksadel. Hoe die in Noord-Brabant vorm kreeg. Dit verhaal wordt ingekleurd met zoveel mogelijk voorbeelden van edelen die afkomstig waren uit of gewoond hebben in onze regio.
Deel 2 gaat over het leven van de adel met name de landadel. We kunnen dan denken aan de rol van het huwelijk, de huwelijksnetwerken en over het leven van de Brabantse landedelman als jager, als ‘heer’ of bewoner van zijn landgoed.
Klaasje Douma studeerde in haar vrije tijd Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Zij promoveerde hierna op de universiteit op een proefschrift over de adel in Noord-Brabant in de periode 1814-1918. Ze is lid van het bestuur van de heemkundekring in Heeze en schrijft artikelen voor de redactie van de periodieken van de Heemkundekring Heeze.
De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 te Waspik om 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50. Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!