Ons slavernijverleden houdt ook de kerken bezig. Welke rol speelden de kerken hierin? Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Dr. Martijn Stoutjesdijk, één van de leidende onderzoekers, wil ons op woensdag 8 mei 2024 hier meer over vertellen. U bent van harte welkom om 19.30 uur in ’De Haven’, Leefdaelhof 11 in Waalwijk. Opgeven kan tot 30 april.
De Nederlandse overheid schafte – als één van de laatste landen in West-Europa – in 1863 de slavernij af. Overigens voorzag die ’vrijheid’ in een compensatie voor wat de overheid toen zag als slachtoffers voor deze maatregel: de slavenhouders. De ’bevrijde’ slaven moesten in Suriname nog 10 jaar zonder beloning doorwerken zodat de slavenhouders niet om werkkrachten verlegen zouden zitten…
Voor de mensen die tot slaaf werden gemaakt en hun nakomelingen was de slavernij een trauma dat tot de dag van vandaag doorwerkt. Bijvoorbeeld in de ongelijke verdeling van welvaart en maatschappelijke kansen. Discriminatie van bevolkingsgroepen. Het heeft mensen diep beschadigd. En dat werkt tot de dag van vandaag door.
In de wereld waarin de slavernij bestond in de tijd dat de Nederlanders de baas waren in gebieden in Azië en Amerika was de kerk voor veel mensen heel belangrijk. Wat vond de kerk hier nou van? Welke rol speelde de kerk in deze ontwikkeling? In onze tijd, waarin recent zowel de minister-president als ook de koning excuses aanbood voor dit alles is er ook een groot onderzoek gaande naar de rol van de protestantse kerk.
Dr. Martijn Stoutjesdijk, één van de leidende onderzoekers, wil ons op woensdag 8 mei 2024 hier meer over vertellen. U bent van harte welkom om 19.30 uur in “De Haven”, Leefdaelhof 11 in Waalwijk. Graag uiterlijk 30 april per mail aanmelden: vormingentoerusting@pgwaalwijk.nl.