Waalwijk heeft ambitieuze plannen voor de omgeving van winkelcentrum De Els. Het moet een levendig gebied in het stadshart worden met winkels, woningen en horeca. De plannen bieden ook kansen om op deze plek ‘iets met water’ te gaan doen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is enthousiast over het idee, om het verdwenen veenstroompje De Loint weer zichtbaar te maken in het Waalwijkse centrum.

De verdwenen Loint (Loont of Lunt) moet weer herkenbaar worden in het Waalwijkse centrum. Niet het vieze stroompje zoals het in de vorige eeuw was, maar een stukje erfgoed met een grote meerwaarde op velerlei terreinen. Negen eeuwen geleden stroomde De Loint van de Baardwijksche Overlaat via de Westelijke Langstraat naar het Oude Maasje. Het is een utopie om heel het riviertje terug te brengen.

Cultuurhistorie

Het zou prachtig zijn als het natuurlijke veenstroompje uit de Middeleeuwen en de hoekige waterloop uit de latere eeuwen zichtbaar zouden kunnen worden gemaakt. Als we iets willen met De Loint moeten we dit goed doen. Het is niet noodzakelijk dat een accent komt te liggen op de precieze locatie van het stroompje. Het zou passend zijn indien er een tracé mogelijk is dat net zo hoekig was zoals De Loint vroeger stroomde.

De Loint heeft een grote cultuurhistorische waarde. Het waterloopje heeft een belangrijke rol vervuld in de schoen- en leerindustrie die vanaf 1850 tot bloei kwam. Er vestigden zich in de hoogtijdagen van de schoenindustrie, begin 20e eeuw, veel looierijen van buiten Waalwijk dicht in de buurt van De Loint. De Loint veranderde van lust naar last. De zwaar verontreinigde stroom werd daarom op steeds meer plaatsen overkluisd en verdween uit het stadsbeeld en daarmee uit het collectieve geheugen van de stad.

Zonder De Loint zou de historie van Waalwijk anders zijn geweest, daarom willen wij graag het verhaal ervan en het belang voor Waalwijk met trots doorvertellen aan onze (klein)kinderen en aan de bezoekers en bewoners van Waalwijk met een op één of andere wijze zichtbare waterloop in het centrum. Erfgoed, waaronder wij De Loint verstaan, is: ’Het bijzondere van het verleden dat we willen doorgeven aan onze kinderen.’

Water in de stad

Het watertje De Loint vertelt iets over de geschiedenis van de lintbebouwing en het slagenlandschap van De Langstraat. Je kunt er de stedelijke ontwikkeling, de waterbeheersing van vroeger uit aflezen. Hoe en waar hebben de ontwikkelingen van Waalwijk plaatsgevonden, in welke tijd en op welke wijze? Het is een leesteken van het oude landschap met informatiewaarde.

Een nieuwe Loint in de stad heeft naast het verhogen van de belevingswaarde nog andere voordelen. Denk hierbij aan verkoeling (hittestress), wateropvang en mogelijkheden met groen en natuur.

Ontegenzeggelijk levert een groene oase een mooier beeld op in een versteend stadshart. Met bankjes, zichtassen en open delen wordt dit alleen maar mooier. Bovendien trekt water! Zie hoe kinderen en hun ouders genieten van de fonteintjes op het Raadhuisplein.

Er zijn verschillende steden die een kans grijpen om een oude waterloop een nieuw leven te geven in een modern stadscentrum. Laten we proberen dit ook in Waalwijk vorm te geven.

Ad van Heesbeen, Piet de Jongh en René Klerx