De komende jaren gaat in Waalwijk op heel wat plaatsen de schop in de grond. Straten worden geherstructureerd, de waterhuishouding wordt opnieuw ingericht, het winkelcentrum zal een metamorfose ondergaan en nieuwe bouwplannen buiten het centrum. Daarnaast zal onder andere het hemelwater in diverse straten worden gescheiden van het vuile water. De plannen bieden ook kansen om op deze plek ‘iets met water’ te gaan doen.
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is enthousiast over het idee, om het verdwenen veenstroompje de Loint weer zichtbaar te maken. De verdwenen Loint (Loont of Lunt) moet weer herkenbaar worden in het stadshart, maar buiten het centrum zijn ook kansen. Niet het vieze stroompje zoals het in de vorige eeuw was, maar een stukje erfgoed met een grote meerwaarde op velerlei terreinen. Negen eeuwen geleden stroomde de Loint van waar nu de Baardwijksche Overlaat is via de Westelijke Langstraat naar het Oude Maasje.
Cultuurhistorie
Zonder de Loint zou de historie van Waalwijk anders zijn geweest, daarom willen wij graag het verhaal ervan en het belang voor Waalwijk met trots doorvertellen aan onze (klein)kinderen en aan de bezoekers en bewoners van Waalwijk met een op één of andere wijze zichtbare waterloop in de stad.
Nijmegen
Er zijn verschillende steden die een kans grijpen om een oude waterloop een nieuw leven te geven in een modern stadscentrum. Denk aan ’s-Hertogenbosch, Breda maar ook Geldrop, Sint-Oedenrode, Boxtel en Sint-Michielsgestel. Het beste voorbeeld is Utrecht met het herstel van haar stadssingels. Het hoeft daarbij niet in alle gevallen een open waterloop te worden. In de Stikke Hezelstraat (Nijmegen) ligt bijvoorbeeld stromend water in een gootje. ”Het stroompje is een eyecatcher voor winkelend publiek en kinderen zijn vaak niet bij het stroompje weg te slaan.”
Kansen buiten het stadshart
Laten we proberen dit in Waalwijk vorm te geven. Op diverse plaatsen buiten het centrum zijn er ook mooie kansen. Een indicatie van de waterloop door slechts een blauwe lijn door de gehele stad is onzes inziens de minimaalste variant van ons streven. Buiten het centrum is dat misschien nog wel een optie, maar het wordt pas echt interessant met bijvoorbeeld blauw bewegend LED-licht, geaccentueerde in verdiept liggende tegels. Er zijn legio mogelijkheden om met het idee aan de slag te gaan. Hopelijk wordt op de een of andere wijze voor een creatieve manier gekozen om het verhaal van de Loint op diverse locaties in Waalwijk te vertellen.
Er doen zich de komende tijd meerdere mogelijkheden voor om een herinnering aan de Loint terug te brengen. De bodem gaat open in onder andere de Baardwijksestraat, Clemensstaete (achter de kerktuin), Torenstraat 6 (plan Loeff waar de Hoogeindsche Heul heeft gestroomd), Mr. van Coothstraat 6 (achtertuin van Theo van Delft) en wellicht nog elders (bijv. Gedempte Haven en ETZ terrein).
De muur rondom het Sint-Janskerkhof zou bijvoorbeeld ook gedeeltelijk (zuid- en oostzijde) door de Loint, als afscheiding, vervangen kunnen worden.
Ad van Heesbeen, Piet de Jongh en René Klerx