De kracht die herinneringen kunnen hebben, dát hebben 4 communicatiestudenten van de Fontys ontdekt door hun nieuwe concept te introduceren bij Antoniushof in Waalwijk! Het verminderen van eenzaamheid en het bevorderen van verbinding tussen verschillende generaties staat centraal binnen het concept.

Door Evy Verkennis

Helaas heerst er tegenwoordig onder steeds meer verschillende leeftijdsgroepen een gevoel van eenzaamheid. Ook onder ouderen is dit probleem helaas nog niet opgelost. Wij, Senna Wouters, Merel de Nijs, Maud Vingerhoets en Evy Verkennis wilden in onze afstudeerfase ons steentje bijdragen aan dit complexe probleem. De afgelopen 20 weken hebben wij in strijd tegen eenzaamheid een concept ontwikkeld dat mensen in verzorgingstehuizen uitnodigt om met elkaar, bezoekers en medewerkers in gesprek te gaan.

Door allemaal een eigen achtergrond te hebben in de zorg of familieleden die werken in de zorg, wekte deze branche onze interesse. Voornamelijk de ouderenzorg en zodoende hebben we een eigen project opgezet rondom dit onderwerp. We wilden onze kennis in communicatie en concepting inzetten om iets te ontwikkelen dat eenzaamheid voor een deel zou tegengaan.

Door gemeenschappelijke contacten zijn we terecht gekomen bij verzorgingstehuis Antoniushof in Waalwijk, waar we uiteindelijk ons project hebben uitgevoerd.

HerinnerHuis

Met trots introduceren wij nu het HerinnerHuis! Waar iedere glimlach een deur opent. Door middel van een interactieve tijdlijn worden bewoners aangemoedigd om herinneringen te delen en hiermee proberen we de sociale interactie, betrokkenheid en verbondenheid onder bewoners te bevorderen. Dit kan resulteren in een vermindering van eenzaamheid en een verbetering van hun kwaliteit van leven.

Het HerinnerHuis is een open kast waarin de interactieve tijdlijn tot uiting komt. De jaren 40 tot en met de jaren 70 zijn hierin verwerkt. Voor elk decennium zijn er verschillende voorwerpen verzameld die herinneringen kunnen oproepen. Daarbij staan er ook herinnerboekjes waarin verhalen, foto’s, weetjes en vragen worden gedeeld over die goede oude tijd. Middels al deze elementen ontstaan er gesprekken tussen bewoners, familieleden of andere generaties. Het HerinnerHuis maakt ruimte om samen met jonge generaties over de geschiedenis te praten. De verbinding tussen jong en oud is een goede combinatie en heeft voor beide voordelen. Ouderen kunnen een praatje maken en jongeren kunnen veel leren over de geschiedenis.

Ook voor familie kan het Herinnerhuis werken als een gespreksopener. De interactieve elementen zorgen ervoor dat het concept tastbaar wordt en laagdrempelig een gesprek kan worden gestart.

Kleine dingen maken het verschil

Door eigen observaties en waarnemingen die we bij Antoniushof hebben gedaan, hebben we gezien dat ons concept succesvol is. We beschrijven het als een gezellige middag en zo ook de bewoners. “Nou, is er eindelijk iets om over te kletsen”, stelt een bewoner op een grappige toon. Zorg- en welzijn medewerkers hebben ook nog verschillende momenten waargenomen en hieruit bleek dat er zeker gebruik wordt gemaakt van het HerinnerHuis. Men kan naar eigen invulling het HerinnerHuis gebruiken, maar het kan ook gebruikt worden tijdens activiteiten of in een kleinere vorm op de huiskamers.

We zijn trots op ons eindresultaat en hopen anderen te inspireren om ook iets te doen tegen eenzaamheid. We hebben in de onderzoeksfase van het project gemerkt dat vaker een praatje maken al heel veel kan doen en al deel uitmaakt van de oplossing. Het zit in de kleine dingen. Blijf net dat half uurtje langer of zoek je dierbare een dag vaker op, dat kan al het verschil maken.

Ook zouden we graag voor andere zorginstanties een inspiratie zijn om zoiets als het HerinnerHuis te introduceren. Open deuren met een glimlach en haal samen warme herinneringen op, dat verbindt.