Zijne Majesteit de Koning heeft op 25 januari 2024 besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan Toneelvereniging Ons Onderling Genoegen. Burgemeester Sacha Ausems heeft op vrijdag 24 mei de Koninklijke Erepenning overhandigd tijdens de bijeenkomst voor het 100-jarige jubileum van de vereniging.

Toneelvereniging OOG werd op 24 mei 1924 plaats door Waalwijker en schoenmaker Nelis Dekkers opgericht. Dit was een jaar na de herindeling van 1923 waarbij de drie kernen Baardwijk, Besoyen en Waalwijk waren samengevoegd tot Waalwijk. Niels Dekkers was later in 1940 ook een van de oprichters van RKC. Met een aantal vrienden realiseerde hij het idee om minimaal twee keer per jaar een toneeluitvoering op de planken te brengen.

De allereerste uitvoering, met de titel ’Zoo gewonnen, zoo geronnen’, werd gehouden op 17 januari 1925. Het stuk werd opgevoerd in de zaal van het café van P. Van Daelen aan de kruising Antoniusstraat met de Tweede Zeine in Waalwijk.

Met de zaal bij café De Lindeboom als thuisbasis werden er in de loop van de jaren diverse toneelstukken opgevoerd. Een aantal van de voorstellingen waren: ‘De verwaande melkboer’ in april 1927, ‘De aap’ (van Jan Grosfeld) in november 1927 en ‘De Hellas’, ‘Pastor Bonus’ van Henri ’t Sas in november 1928, ‘Het offer van den Zwerver’ in 1932 en ‘De grote waanzin’ in 1935 Ieder jaar werden minimaal 2 toneelstukken opgevoerd en later werd er deelgenomen aan toneelcompetities in het land.

Bijzonderheden

Eind 1937 is er voor het eerst een toneelvoorstelling met zowel mannelijke en vrouwelijke acteurs. Dit toneelstuk had de titel ‘Het huis zonder zon’ van Charlotte Kramer en Jan Everwijn. Op 29 november 1939 vond tijdelijke de laatste voorstelling plaats. Dit was destijds voor de gemobiliseerde militairen met het blijspel ‘De gebroeders Kalkoen’. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de jaren 1940 en 1941 nog diverse voorstellingen gespeeld maar na 1941 zijn er een aantal jaren geen uitvoeringen op de planken gebracht. De vereniging wilde zich niet aan de voorschriften van de Kultuurkamer conformeren. Na de bevrijding werden op 6 juli 1945 de voorstellingen hervat met het stuk ‘De gebroeders Kalkoen’ waarmee aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ook de activiteiten van de vereniging tijdelijk waren stilgelegd.

Festiviteiten rond het 100-jarig bestaan

Het jaar 2024 staat in het teken van het 100-jarig bestaan van de toneelvereniging. Onder regie van de nieuwe regisseuse Hennie Weijgergangs is in 2023 een nieuwe voorstelling gespeeld. Dat was ‘De Getuige mag het zeggen’ zijn, een komische thriller van Neil Simon.

Voor dit jaar staan een aantal activiteiten op het programma om het 100-jarig bestaan van OOG te vieren. Ook wordt er een speciaal jubileumboek uitgegeven. Op vrijdag 24 mei opende cultuurwethouder Timon Klerx een tentoonstelling over de vereniging in het Huis van Waalwijk. In het najaar staat een Groots Toneelstuk gepland. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk leden van de vereniging dan op de planken staan.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een Nederlandse onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door koningin Juliana en is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de vereniging.