Schoenmakersfamilie Greve strijkt vanuit het Brunswijksche, een hertogdom in Nedersaksen, al in 1785 neer in Baardwijk. Het is Hermanus Greve, de vierde generatie, die het familiebedrijf officieel start in 1898. Wie de Schoenfabriek Greve nu bezoekt, stapt in een wereld waarin historie, ambacht en finesse samenkomt. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan is er een jubileumboek samengesteld dat de geschiedenis vertelt van Schoenfabriek Greve en de ontwikkelingen van de schoenindustrie in De Langstraat. “Het verhaal van Greve moet verteld worden en dit boek vertelt dit het beste.”

Door Marjolijn van Spaandonk

Bij Schoenfabriek Greve komt het heden en verleden samen bij de toonbank, met op de achtergrond een grote afbeelding van een foto bij het 50-jarig bestaan. Met daarop oprichter Hermanus Greve met zijn vrouw, zijn zonen en kleinzonen temidden van het personeel.

Bij Schoenfabriek Greve komt het heden en verleden samen bij de toonbank, met op de achtergrond een grote afbeelding van een foto bij het 50-jarig bestaan. Met daarop oprichter Hermanus Greve met zijn vrouw, zijn zonen en kleinzonen temidden van het personeel.

Met aan weerszijden kasten vol schoenendozen op naam met daarin op maat gemaakte leesten, uitkijkend op de iconische Mohawk mocassin en de werkplaats, vertelt Kees van Soest, algemeen directeur van Schoenfabriek Greve, dat het idee voor dit jubileumboek per toeval is ontstaan. “Bij het 100-jarig bestaan hebben we het predicaat Hofleverancier gekregen, maar dat vervalt na 25 jaar en moest opnieuw aangevraagd worden. Bij deze uitvoerige procedure heeft het bureau Tales & Targets ons begeleid en verzamelde eigenaar Ruud le Sage een groot deel van de interessante historie van Greve. Het boek lag er praktisch al.” De koe is direct bij de hoorns gepakt met als resultaat een zeer uitgebreid luxe gebonden boek over 125 jaar Greve. “Het is fantastisch geworden”, zegt Van Soest trots. “Het beslaat niet alleen de geschiedenis van Greve maar ook de ontwikkeling van schoenen en de schoenindustrie in De Langstraat, de overgang van een schoenmakerij aan huis, naar een fabriek en naar machines. Je ziet ook de merkontwikkeling, waarin Hermanus zijn tijd ver vooruit was, maar ook wordt er aandacht besteed aan de toekomst. De heritage van de schoenindustrie in De Langstraat moet gekoesterd worden. Dit boek is eigenlijk een kostbaar nalatenschap.”

Schoenmakers als thuiswerkers in 'de Goudmijn' in Waalwijk. (Foto: A. Schreurs, Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Schoenmakers als thuiswerkers in 'de Goudmijn' in Waalwijk. (Foto: A. Schreurs, Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Kwaliteit en ambacht

Eén ding is duidelijk; alle ontwikkelingen die van invloed zijn geweest op de schoenindustrie, zijn nimmer ten koste gegaan van de kwaliteit van Greve schoenen. Het ambacht, de traditie en de passie voor mooie stijlvolle kwaliteitsschoenen die écht goed lopen, is en blijft de kracht van Greve. Niet voor niets luidt het credo sinds de oprichting: ‘Kwaliteit kent geen tijd’. En dat is precies wat Schoenfabriek Greve uniek maakt. “Hier wordt de leest op maat gemaakt met de juiste pasvorm en vijf jaar bewaard, voeten veranderen namelijk gaandeweg”, vertelt Van Soest. “De klant stelt dan samen met ons de gewenste schoen samen, welke in onze fabrieken in Portugal wordt gemaakt.” Er is veel vraag naar; jaarlijks worden zo’n 800 leesten op maat gemaakt. Bovendien kunnen Greve schoenen in de werkplaats van de schoenfabriek grondig gereviseerd worden zodat klanten nog langer plezier hebben van hun favoriete schoenen.

Op het atlier van Greve worden nog steeds schoenen op maat gemaakt. Die zitten nu eenmaal veel beter.

Op het atlier van Greve worden nog steeds schoenen op maat gemaakt. Die zitten nu eenmaal veel beter.

Collecties

Het jubileumboek beschrijft alle ontwikkelingen binnen de schoenindustrie in De Langstraat van 1898 tot nu, van hoogtepunt tot dieptepunt. Zoals de werkgelegenheid tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de industrialisering en de hevige concurrentie door onder andere de import, maar ook de internationale belangstelling voor Greve, de exclusieve Rolls Royce’s onder de schoenen. De modieuze handgemaakte brogues en mocassins worden geroemde schoenen met allure, met name de iconische Mohawk mocassins, die zelfs door Koningin Juliana en Beatrix werden gedragen. Naast de klassieke modellen is de collectie inmiddels aangevuld met moderne geklede en casual dress schoenen tot sportieve sneakers. “Het ontwikkelen van een collectie, driemaal per jaar is een heel proces. Van elke lijn, zoals de Wave, Walker of Vito, blijft de leest en de pasvorm hetzelfde. Zo weet een klant, ook bij een nieuwe aanschaf, welk model het best passend is en blijft.” De medewerkers van Greve beschikken inmiddels over een grote collectie schoenen omdat elke nieuwe collectie in de praktijk getest en ‘voorgelopen’ wordt. “We blijven ons ontwikkelen, zoals onze nieuwe stevige, comfortabele zolen waarbij in het ontwerp ons beeldmerk en de vormen van het Nederlands landschap verwerkt zijn.”

Duidelijk is dat Schoenfabriek Greve de rijke historie en de traditie van het ambachtelijk vakmanschap koestert en uitdraagt. Met stevige tred vervolgt Greve zijn eigen unieke en onderscheidende pad. “Het einde is nog lang niet in zicht. Er wordt steeds meer gekozen voor mooie hoogkwalitatieve schoenen met een goed draagcomfort. En wij hebben áltijd de juiste schoenen.”

Het gebonden jubileumboek ‘125 Greve’ is voor €49,95 te koop in de Greve store aan de Zanddonkweg 1 in Waalwijk. Kijk voor meer informatie over Greve en de diverse collecties op www.greve.nl