Jaarlijks stelt de raad de kadernota vast. Hierin worden de ambities voor het komende jaar en de daarop volgende jaren vastgelegd. Het college moet de uitspraak van de raad verwerken in de begroting voor 2025 die eind dit jaar ter besluitvorming voorligt. Een van de voorstellen van het college is om de subsidie van het Schoenenkwartier structureel met 203.000 euro te verhogen. De meerderheid van de raad, waaronder Samen Waalwijk, heeft daar een stokje voor gestoken.

Hoe zat het ook alweer?

De raad heeft in 2020 voor de realisering van het Schoenenkwartier ruim 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarbij is een aantal sluitende afspraken gemaakt over de hoogte van de subsidie. Het Schoenenkwartier krijgt een subsidie van ruim 950.000 euro per jaar (gebaseerd op 35.000 bezoekers per jaar). Om het museum een goede start te bieden is er toen eenmalig 365.000 euro beschikbaar gesteld. Daarbovenop nog eens over de jaren 2022 t/m 2025 een startimpuls van 167.000 euro per jaar. De perikelen na de opening heeft Waalwijk ook nog eens extra 179.000 euro gekost. Een behoorlijk bedrag dus, waar het Schoenenkwartier mee akkoord is gegaan.

Door indexatie is de subsidie voor huisvesting en exploitatie opgelopen tot 1,1 miljoen euro. De directeur van het museum heeft verzocht om de tijdelijke extra subsidie (inmiddels 203.000 euro) structureel te maken. Tot op heden heeft de Waalwijkse raad echter nog geen enkel duidelijke financiële verantwoording gehad over de exploitatie van het Schoenenkwartier. Ook ligt er geen plan aan het verzoek van het Schoenenkwartier.

​​​​​De fracties van de VVD, Samen Waalwijk en Lijst IJpelaar hebben een motie ingediend waarbij het college wordt verzocht deze structurele extra uitgave niet op te nemen in de komende begrotingen. Daarnaast moet het schoenenkwartier een begroting indienen op basis van de subsidie van 1,1 miljoen euro gemeentelijke bijdrage. De raad moet een helder beeld worden geschetst wat op basis van deze subsidie niet kan worden uitgevoerd.

Subsidie provincie in gevaar?

Naast de subsidie van de gemeente krijgt het museum voor de komende tijd ook nog een provinciale subsidie van 100.000 euro. In het Brabants Dagblad gaf de directeur van het Schoenenkwartier aan dat deze subsidie mogelijk gevaar loopt, als de gemeenteraad de extra subsidie niet structureel maakt. Dat vindt Samen Waalwijk bijzonder. Want kennelijk heeft het Schoenenkwartier richting de provincie aangegeven dat de tijdelijke extra subsidie structureel zou zijn. Zonder dat de gemeenteraad daar een besluit over heeft genomen. Als de provincie de subsidie intrekt, is dat omdat deze is verstrekt op basis van onjuiste informatie van het Schoenenkwartier. De directeur moet zich dat zelf aantrekken in plaats van naar de gemeenteraad te wijzen.

Voor Samen Waalwijk geldt: afspraak is afspraak! Dat geldt ook voor het Schoenenkwartier. Vast staat dat ook Waalwijk in de komende jaren fors moet bezuinigen. Dan past het niet om zomaar even structureel € 200.000 extra aan Schoenenkwartier te besteden.