De werkgroep 'Waalwijk: 100 jaar samen' heeft samen met de heemkundekringen informatie en foto’s verzameld voor 24 attentiestenen in de gemeente Waalwijk. De geselecteerde objecten in Baardwijk (4), Besoijen (4) en Waalwijk (9) speelden een belangrijke rol ten tijde van de herindeling (1922). De stenen zijn gekoppeld middels een QR code aan de website www.bezoekdelangstraat.nl die een fiets- en wandelroute beschrijft genaamd 'Op pad in de historische Langstraat'. Deze route leidt langs de tegels.

In 1928 bouwde A. van Berkel achter zijn café een grote zaal (ingang Putstraat). Architect was A.J.N. (Janus) Snijers uit Raamsdonkveer en aannemer W. van Heesch. In hetzelfde jaar werd de 'Florabioscoop' in Musis Sacrum (Grotestraat 279) opgeheven omdat Wim Govaerts zich vestigde in deze nieuwgebouwde zaal, die op 27 januari 1929 feestelijk werd geopend en de naam 'Nieuwe Bioscoop' kreeg. Govaerts kreeg herhaaldelijk problemen met de gemeentelijke (katholieke) filmkeuringscommissie, ingesteld in 1928 om de nieuwe bioscoopwet te handhaven. Hij vertoonde door de commissie verboden films, dit leidde tot schorsingen. In 1930 was zaaleigenaar Van Berkel de situatie beu. De filmcommissie trok Govaerts’ vergunning in en verleende deze aan Van Berkel. De 'Nieuwe Bioscoop' werd omgedoopt tot 'Luxortheater'. Het theater werd tot 1966 door drie generaties Van Berkel geëxploiteerd.

Luxortheater in de Putstraat (1966). (Foto: J. de Bont. Beeldbank SALHA, WAA87508)

Luxortheater in de Putstraat (1966). (Foto: J. de Bont. Beeldbank SALHA, WAA87508)

Sinds 1948 had Mechie Trommelen een slagerij aan het Hoekeinde. Deze locatie werd na tal van jaren te klein, een verbouwing was geen oplossing voor zijn ruimteprobleem. Hij zocht naar een geschikte locatie voor een nieuw pand. Toen hij er lucht van kreeg dat Van Berkel per 31 juli 1966 zou stoppen met de exploitatie van zijn café en de bijbehorende Luxor-bioscoop was de zaak dan ook snel beklonken.

Luxorama 10

Ter gelegenheid van het tweede lustrum van de Stichting Jeugdbelangen en 'De Terp' werd er in het leegstaande Luxortheater op 27, 28 en 29 september 1968 feest gevierd. Burgemeester J.L.P.M. Teijssen opende het grootse feest, genaamd 'Luxorama 10'. Een gedeelte van de zaal werd gebruikt als podium, waarop vele amateurorkesten hun beste beentje konden voor zetten. Het geheel was uitgedacht en uitgevoerd door de heer Wim Suermondt, terzijde gestaan door het bestuur van de Stichting Jeugdbelangen. Direct nadat Luxorama voorbij was, werd begonnen met de afbraak van het pand.

Supermarkt EM-TÉ (1969). (Foto: J. de Bont. Beeldbank SALHA, WAA90220)

Supermarkt EM-TÉ (1969). (Foto: J. de Bont. Beeldbank SALHA, WAA90220)

Supermarkt EMTÉ

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een supermarkt zou verrijzen op de plaats waar de Luxor bioscoop stond. Echter in nauw overleg met de heer J. Kobben, directeur gemeentewerken, werd besloten het Luxor-perceel te ruilen tegen het grotendeels braakliggende terrein aan de overzijde. Op deze hoek bevonden zich nog twee woningen, deze werden gesloopt. Trommelen kon daar een 'enorme supermarkt' bouwen met een groot parkeerterrein en een servicestation. De gemeente werd door deze transactie in staat gesteld het buitengewoon onoverzichtelijke kruispunt Grotestraat-Putstraat te reconstrueren. De voormalige Luxor-bioscoop, een doorn in het oog voor menig automobilist, werd in 1969 gesloopt.

De nieuwe supermarkt EM TÉ werd op 9 september 1969 geopend door H. Reimer, directeur generaal van het ministerie van Economische Zaken. Samen met zijn drie zonen en schoonzoon, bouwde Mechie Trommelen in de daaropvolgende jaren het familiebedrijf uit.

René Klerx