Op donderdag 10 oktober neemt Piet Pruijssers u in woord en beeld mee naar een vrij onbekende geschiedenis die zich in Midden-Brabant afspeelde. Piet Pruijssers, ex-voorzitter van Heemkundevereniging Sprang-Capelle, is medeauteur van het boek ‘Zoveel Verhalen’ over oorlogsslachtoffers in de gemeente Waalwijk en auteur van het boek ‘Joodse onderduikers en moedige mensen in Sprang-Capelle’. Hij is als rondleider/vrijwilliger verbonden aan Nationaal Monument Kamp Vught.
De Groep André was een Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, actief in het midden van de provincie Noord-Brabant. De eerste leden van deze verzetsgroep kwamen met name uit Sprang-Capelle en Waalwijk. In de loop van de oorlog groeide de verzetsgroep André uit tot één van de belangrijkste verzetsorganisaties in Zuid-Nederland.
Strofe uit een gedicht van een onbekende schrijver: ' Niet de Goliaths en de rijken tellen in ons leven voor zes, maar de fermen, die niet wijken, hebben vroeg of laat succes.'
Zend- en ontvanginstallatie.
Het is een verhaal, met originele beelden, over moedige mensen die niet toekeken. Over hulp aan onderduikers, Joden, piloten, studenten en anderen die hulp nodig hadden. Over de Biesbosch-crossings, sabotagedaden, overvallen op distributiekantoren en naastenhulp.
In dit verhaal hoort u van de overval op gemeentehuizen, de smokkelroute voor Joden en piloten naar België via de bossen bij Chaam, de slimme roof van de distributiebonnen uit het gemeentehuis van Sprang-Capelle, de vete tussen twee verzetsgroepen als gevolg van een eigenzinnige dominee. Kortom veel wetenswaardigheden van een belangrijke verzetsgroep, met een breed scala aan activiteiten en de roots in Noord-Brabant.
Verhalen van gewone, moedige mensen die geen omstanders waren en toekeken, maar handelden uit naastenliefde omdat zij onrecht zagen. Een jonge huisarts die de spil in het web was bij het onderbrengen van Joodse onderduikers. En wiens handelen zo in het geheim gebeurde dat het vele jaren na de oorlog pas in kleine kring bekend werd. Hij blijkt vele tientallen Joden het leven te hebben gered! Of het verhaal van een onderduikgever die werd verraden, opgepakt en samen met het Joodse onderduikersechtpaar gevangen werd gezet in het SS-concentratiekamp in Vught. Vervolgens werd hij naar nog drie andere Duitse concentratiekampen gestuurd en als een wonder overleefde hij de oorlog. Helaas werd het Joodse echtpaar via Kamp Vught naar het vernietigingskamp in Sobibor gestuurd en daar direct na aankomst vermoord. Kortom, een presentatie over moed, naastenliefde en tragiek. Helaas leert de geschiedenis ons dat wij niets leren van de geschiedenis.
De boeiende lezing wordt gegeven op donderdag 10 oktober om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) en wordt verzorgd door HKK Op ’t Goede Spoor in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 te Waspik. Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50. Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!
Bestuur van Heemkundekring 'Op ’t Goede Spoor' Waspik