Ik ben zelf redelijk geruisloos door de overgang gegaan. Af en toe een beetje warmer. In de winter kwam dat heel goed uit. Verder weinig klachten dus. Maar ik zie vaak vrouwen die er wel veel last van hebben. Bijvoorbeeld tijdens de nacht enorm transpireren, vergeetachtigheid, osteoporose, hartkloppingen, moeheid, prikkelbaar zijn, slecht slapen of somber voelen. En nog veel meer.
Opvliegers is wel de meest voorkomende overgangsklacht. En wat is daar nu aan te doen?
De huisarts kan ten eerste een FSH test afnemen. FSH is een geslachtshormoon die bij vrouwen in de overgang hoger is dan bij vrouwen die daar niet in zitten. Het is namelijk fijn om zeker te weten of je 'er in' zit, maar wat kan je er vervolgens mee? Het is een bevestiging, want er zijn ook vrouwen die vage klachten krijgen en al op hun 40e in de overgang raken. Je weet dan in welke hoek je het moet zoeken. Anders worden de hormonen te pas en te onpas als excuus gebruikt, bijvoorbeeld door manlief.
Daarnaast is het ook goed om te weten welk hormoon 'de boosdoener' is. De onbalans in de hormonen bepalen welke klachten daarbij horen.
Bij overgangsklachten gebruik ik een klachtenlijst om te bepalen waar het tekort of overschot in zit (aan hormonen). Hoe specifieker je het maakt, hoe beter je daar je voeding op kunt afstemmen. Voeding is sowieso altijd een belangrijk aspect bij lichamelijke klachten.
Naast voeding en supplementen is ook bewegen belangrijk, dus sport jij? Nee? Begin daar dan mee en laat ook direct de sigaretten liggen. Die zijn nergens goed voor…. Oké, ik hoorde laatst dat ze calorieën verbranden, maar dat is een argument van niets. Bij sporten verbrand je die ook.
Mocht je veel last hebben van overgangsklachten, dan zou voetreflextherapie je kunnen helpen om meer balans te krijgen. Het is het proberen waard.
Wellicht zie ik je een keer, dan nemen we samen de klachtenlijst door.
Ik wens je een klachtvrije overgangsdag, Mieke
Ps. Of natuurlijk lekker uitwaaien aan het strand. Kan soms ook verfrissend zijn!