Voetbalvereniging RWB in Besoijen is een club waar hechte vriendschappen zijn ontstaan. Wat maakt RWB zo’n geliefde plek voor jong en oud? GO Waalwijk sprak met Foort Cové, die als vice-voorzitter, jeugdcoördinator én jeugdtrainer al sinds 1972 bij de club betrokken is. Foort deelt zijn ervaringen en geeft een kijkje in het hart van de vereniging, waar iedereen welkom is. Van jeugdtoernooien tot het unieke G-team en de bekende 'Van Vught-dag' - RWB is meer dan alleen een voetbalclub. Lees je mee?

Hoe is RWB ontstaan?

“In het begin van de vorige eeuw schoten voetbalclubs als paddenstoelen uit de grond, ook in Besoijen. In 1906 werd de eerste vereniging, Vlugheid Wint (VW), opgericht, maar deze sloot snel zijn deuren. Enthousiaste voetballers gaven echter niet op en richtten op 2 februari 1908 de Besoijense Voetbal Club (BVC) op. De Brabantse Voetbalbond vroeg de club om de naam te wijzigen om verwarring te voorkomen, en vanaf september 1912 werd het Besoijensche Voetbalvereniging Rood-Wit-Blauw (RWB), vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag.“

Heeft de club toekomstplannen?

“Met meer dan 100 jaar geschiedenis achter de rug, blijft RWB volop in beweging. Onze jeugdafdeling groeit gestaag, en met de uitbreiding van Landgoed Driessen verwachten we alleen maar meer jonge voetballers te verwelkomen. Recreatief voetbal en prestatievoetbal zijn de twee pijlers van onze vereniging die elkaar in de praktijk versterken. Plezier hebben in het voetbal is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De club heeft als doel spelers op te leiden voor de selectieteams van RWB 1 en 2 en zet zich in voor een veilige, sportieve omgeving.”

Voor wie is RWB en welke activiteiten organiseert de club?

“De drempel om bij RWB te komen voetballen is laag. Iedereen is welkom en gastvrijheid is bij ons een vanzelfsprekendheid. Naast voetbal organiseert RWB ook andere activiteiten voor de jeugd, zoals carnaval, paaseieren zoeken, onderlinge toernooien en clinics, volleybal toernooi, vrijwilligers avond, tentenkamp, en meer.”

Hoe ziet een typische week eruit voor een lid?

“RWB-leden trainen doorgaans twee keer per week en spelen hun wedstrijden in het weekend. Na de wedstrijd is er ook altijd tijd voor de ‘derde helft,’ waarbij leden samen genieten van een drankje.”

Hoe is het G-team van RWB ontstaan en hoe ziet een training eruit?

“Het G-team, voor voetballers met een beperking, werd eind 2020 opgericht na een aanvraag van Martijn Weisbeek, een jongeman uit Besoijen. De club deed een oproep aan andere jongens en meisjes met een beperking, en nu telt het team 13 spelers en 5 begeleiders. Eigenlijk is een training niet zo anders dan een training van een regulier jeugdteam. Het draait om plezier en beweging Je hoeft niet goed te kunnen voetballen; iedereen die een beetje kan lopen of rennen en tegen een bal kan schoppen is welkom.”

Zijn er speciale tradities binnen RWB?

“De ‘Van Vught-dag’ is een jaarlijks hoogtepunt op Hemelvaartsdag. Families komen samen voor een volleybaltoernooi, hapjes, drankjes en muziek.”

Hoe zamelt de club geld in voor extra activiteiten?

“We proberen zoveel mogelijk sponsoren te benaderen. Verder wordt er jaarlijks meegedaan aan de grote club-actie, verkopen we tijdens de wedstrijd van ons 1e loten voor een levensmiddelenmand en organiseren we veel activiteiten waarbij we weer wat winst halen uit de omzet van de kantine.”

Voetbalvereniging RWB en GO Waalwijk

De samenwerking tussen RWB en GO Waalwijk is actief. Eén van de vele voorbeelden is het GO Waalwijk Kanjer Festijn dat in september georganiseerd wordt. Kinderen van zo’n 4 t/m 6 jaar kunnen ervaren hoe leuk het is om bij RWB te voetballen. Inmiddels is het seizoen al even bezig, maar instromen kan natuurlijk altijd. Neem gerust eens contact op met de club via www.rwbwaalwijk.nl.