De werkgroep 'Waalwijk: 100 jaar samen' heeft samen met de heemkundekringen informatie en foto’s verzameld voor 24 attentiestenen in de gemeente Waalwijk. Ook Sprang-Capelle en Waspik hebben locaties geselecteerd die relevant zijn voor hun dorp. Deze stenen zijn verbonden met de website www.bezoekdelangstraat.nl, waar de fiets- en wandelroute 'Op pad in de historische Langstraat' uitgebreid wordt beschreven.

Door Jack Didden

In 1877 werd 1700 m2 grond aangekocht voor de bouw van een raadhuis. De eerste steenlegging vond plaats op 17 april 1879 door burgemeester H.J. Wellenbergh. Op 11 maart 1880 werd het raadhuis van Capelle in gebruik genomen.

Voormalig raadhuis van Capelle, verwoest door V-1. (Foto: Beeldbank SALHA, WAA22500)

Voormalig raadhuis van Capelle, verwoest door V-1. (Foto: Beeldbank SALHA, WAA22500)

Tweede Wereldoorlog

Begin december 1944 vertrokken twee leden van de Sprangse verzetsgroep 'André', Jan de Rooy en Hans Hoekstra, naar de overkant van de Bergsche Maas die nog in Duitse handen was. Via een zender stuurden zij berichten door over de vijandelijke troepen. Die werden aan deze kant, in bevrijd gebied, opgevangen door twee andere verzetsmensen, de ondergedoken Delftse studenten Dick Flemming en Ad Schoorl. Nadat een boerderij vlakbij Kapelsche Veer te gevaarlijk bleek, richtten zij een post in op de bovenverdieping van het raadhuis van Capelle. Daar ontvingen zij berichten uit bezet gebied. Rond zes uur vrijdagochtend 22 december ontving Dick Flemming een alarmerend bericht van Jan de Rooy over een op handen zijnde Duitse aanval. Hij besefte dat hij dit nieuws onmiddellijk moest doorgeven, maar eerst moest hij nog naar het toilet. Daar tuurde hij door het raampje, heel in de verte, aan de horizon, kwam iets snel naderbij: een verdwaalde Duitse V-1 ('Vergeltungswaffe Eins'). Weldra was er het angstwekkende, jagende gebrom van de motor. Flemming zag het snel dichterbij komen. De bom vloog laag en hij maakte een flauwe benedenwaartse helling. Toen het ‘monster’ op het raadhuis af kwam dook hij weg achter een zware binnenmuur. Een enorme knal volgde en het werd zwart voor zijn ogen. De V-1 was precies op het raadhuis terechtgekomen, waardoor het, evenals de bebouwing er omheen, volkomen werd verwoest. Hij kwam weer bij en riep om hulp, hij zat bekneld onder de brokstukken. Flemming werd uit het puin bevrijd, ze waren nog maar amper bij hem of hij trok steunend een schriftje uit zijn jaszak. "Geef dit aan de chef! Snel, heel snel, het is van kapitaal belang.” De ‘chef’ was Jos van Wijlen, leider van de verzetsgroep. Hij ontving het schriftje en besefte het belang van het rapport. Linea recta werden de geallieerde bevelhebbers van de situatie op de hoogte gebracht. Deze hadden op grond van eerdere berichten van Hoekstra en De Rooy hun troepen al in verhoogde staat van paraatheid gebracht, dus dit laatste bericht bevestigde wat ze al vermoedden. Er kwamen verkenningsvliegtuigen naar het Land van Heusden en Altena. De Canadese divisie, die al bij Eindhoven was, maakte rechtsomkeert. Het gevaar was afgewend.

VéGé

Op 1 januari 1923 vond de samenvoeging van Capelle met Vrijhoeve Sprang plaats, hierdoor verloor het raadhuis haar functie. Het gebouw werd via een veiling verkocht aan een groep inwoners met als doel een functie te krijgen voor omwonenden. Na de oorlog werden de grenen balken van het verwoeste raadhuis hergebruikt voor het herstel van de verdiepingsvloer van de woning aan de overkant (Hoofdstraat 53), de VéGé-winkel (VéGé: Verkoop Gemeenschap) van Dirk van Peer, later overgenomen door zijn zoon Jan van Peer.