De fiets- en wandelroute, genaamd 'Op pad in de historische Langstraat', leidt langs alle 24 attentiestenen in de gemeente Waalwijk. Deze stenen zijn via een QR-code verbonden met de website www.bezoekdelangstraat.nl, waar de route uitgebreid wordt beschreven. Ook heemkundekring 'Op ’t Goede Spoor' in Waspik heeft locaties geselecteerd die historisch gezien van belang zijn voor hun dorp.
Door René Klerx
Het oude raadhuis dat stond tegen de noordzijde van de N.H. kerk, voldeed al lang niet meer aan de eisen die aan een dergelijk gebouw gesteld werden. Het was veel te klein, verkeerde in een slechte staat en stond bovendien op grond van de Nederlands Hervormde gemeente. In 1874 nam de gemeenteraad het besluit om tot nieuwbouw over te gaan. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een perceel dat in eigendom was van de gemeente en tot die tijd stond vermeld als tuingrond.
In 1875 werd het nieuwe raadhuis in gebruik genomen. Op de eerste verdieping bood het gebouw plaats aan de gemeentelijke kantoren, de raadzaal en de burgemeesterskamer. De prachtige dubbele trap aan de voorzijde gaf toegang tot het raadhuis en verschafte het gebouw een deftige uitstraling. De deur die zich onder de trap bevond, was de ingang van 'het cachot', waar overtreders van de wet werden opgesloten, in afwachting van de verdere afwikkeling van hun zaak. De veldwachter had er tevens zijn kantoor. Ook lagen hier materialen van de gemeentelijke diensten en de plaatselijke brandweer opgeslagen.
Een bijzonder detail in de voorgevel was het iets vooruit gebouwde middengedeelte bekroond met een timpaan, een driehoekige versiering. De oorspronkelijke ramen werden vervangen door kozijnen van een heel ander type. Op het dak stond een torentje dat was voorzien van een klok.
De trap verdween bij een latere verbouwing. Het enige dat daarvan nog rest is het hardstenen bordes dat nu als stoep voor de voordeur ligt. Hierop is de volgende tekst te lezen: 'De eerste steen gelegd door F.M. Gescher burgemeester ter Waspik den 1sten Juni 1875'.
Rijbewijs
Volgens overlevering zou burgemeester P.N. Dekkers, staande op dit bordes de verrichtingen van aanvragers van een rijbewijs hebben beoordeeld. Om dan vervolgens te constateren dat hun rijvaardigheid voldoende was om voortaan te mogen chaufferen.
Ruim zestig jaar heeft dit gebouw de functie van raadhuis gehad. In 1938 werd door de gemeente Waspik de villa van de familie de Roon aan de Raadhuisstraat 2 aangekocht, verbouwd en ingericht als nieuw raadhuis. Het voormalige raadhuis bleef eigendom van de gemeente. In eerste instantie was de begane grond beschikbaar voor politie, brandweer en technische dienst. De eerste verdieping werd verbouwd tot woonhuis. Deze woning werd beschikbaar gesteld aan mevrouw Dekkers, de weduwe van burgemeester Dekkers. Tot 1982 hebben hier verschillende gezinnen gewoond. Daarna werd het pand helemaal in gebruik genomen door de technische dienst van de gemeente Waspik.
Nadat dit pand en het burgemeestershuis aan de Raadhuisstraat 13 vanaf de gemeentelijke herindeling in 1997 ongeveer twaalf jaar leeg had gestaan, zijn beide panden verkocht, gerestaureerd en verbouwd. In dit pand werden twee appartementen gerealiseerd, die begin 2010 werden opgeleverd. De mooie dubbele trap die het raadhuis sierde werd niet opnieuw aangebracht. Het raadhuis werd weliswaar niet geheel in zijn oude glorie hersteld, maar is nu weer met recht een monument te noemen.