Ik schreef eerder al over hoofdpijnklachten. Zo zijn er ook veel mensen met nek- en/of schouderklachten. Vaak zie ik al dat bij mensen hun schouders te hoog zitten. De persoon in kwestie houdt alles al vast in een onnatuurlijke stand. Mensen hebben het vaak niet door hoe hun houding is. Immers, wanneer je sport, train je je spieren en in feite doe je dat ook bij schouders hoog houden. Je traint dan je monnikskapspier. Op zich goed dat je een spier traint, maar het mag anders.
De monnikskapspier bestaat uit drie delen en één daarvan is het schoudergedeelte. Dat is de plek waar je tas op rust zal ik maar zeggen. Wanneer je je schouders dus hoog houdt, wordt dit deel van de spier onnodig belast met als gevolg een pijnlijk gebied rondom de nek, schouders en rug. Ik laat dan, middels een spiegel zien, hoe iemand de schouders in een niet natuurlijke houding houdt. Bewustwording is een belangrijke om te herstellen, maar wat iemand al lang doet is zomaar niet afgeleerd. Vaak staat dit gebied 'op scherp', bijvoorbeeld omdat iemand stress ervaart. Een belangrijk onderdeel van een behandeling is om erachter te komen waar die stress vandaan komt. Heeft iemand stress van zijn/haar werk, gaat het thuis niet helemaal naar wens of is er een familiekwestie? Het gesprek vooraf aan een behandeling is vaak net zo belangrijk als bijvoorbeeld een voetrelfexbehandeling. Bij het masseren van
alle drukpunten van de wervels op de voet ervaren mensen, ondanks dat het heel pijnlijk is, vaak een verlichting. Het geeft immers ruimte.
De drukpunten van de armspieren zijn ook vaak pijnlijk, want die staan door de pijnlijke plekken ook in een onnatuurlijke houding. Een soort overcompensatie.
Een behandeling is dus een belangrijk onderdeel, maar bewustwording is net zo belangrijk. Vaak worden ook hoofdpijnklachten minder, omdat behandeling de spanning vermindert die anders doortrekt naar het hoofd. Dus soms zijn het twee vliegen in één behandeling.
Ik wens je een pijnloze dag, Mieke