De fiets- en wandelroute genaamd 'Op pad in de historische Langstraat' gaat langs de 24 attentiestenen waarop (verdwenen) erfgoed is afgebeeld. De uitgebreide beschrijving komt op de website www.bezoekdelangstraat.nl te staan. Deze attentiestenen liggen verspreid in de Gemeente Waalwijk: Baardwijk (4), Besoijen (4), Sprang-Capelle (3), Waalwijk centrum (9) en Waspik (4). De teksten op de tegels zijn tot stand gekomen met de hulp van de drie heemkundekringen 'Op ’t Goede Spoor', 'Sprang-Capelle' en 'De Erstelinghe'.

Door René Klerx

Aan de kop van de Kerkvaartse Haven in Waspik stond in 1850 het woonhuis van notaris Pieter van der Meer. Een voor die tijd groot huis met een schuur, erf en hof, waarin zich 'water tot vermaak' bevond, een luxe die zich weinigen konden permitteren. Bij het huis lag ook een boomgaard. Na aankoop van de villa in 1878 door Willem de Roon, mede-eigenaar van de 'Hooi- en Strooperserij Vermeulen', werd de villa geheel vernieuwd. De tuin werd opnieuw aangelegd, deze was zo groot als het huidige park. Willem de Roon was heel trots op zijn villa, want hij liet het huis zelfs afbeelden op het briefhoofd van zijn bedrijf. De familie De Roon was in die jaren in Waspik zeer ‘gezien’. Zij behoorden tot de belangrijkste notabelen van het dorp. Als er bij deze familie iets te vieren was dan liep het hele dorp uit. Willem de Roon overleed plotseling in 1912 tijdens een zakenreis in Berlijn. Na zijn overlijden bleef zijn vrouw in dit huis wonen tot 1933. Toen zij vertrok, betekende dat het einde van de aanwezigheid van deze vooraanstaande familie in Waspik. De villa werd verkocht aan Anton Brokx die het huis liet verbouwen tot winkelwoonhuis. De familie Brokx woonde hier echter maar kort.

De noordzijde van de villa van familie De Roon t.g.v. de optocht voor 100 jaar Koninkrijk der Nederlanden (1913). Leden van de familie De Roon staan bij hun versierde auto, toen de enige auto die Waspik rijk was. (Foto: J.A. Tukker, Gorinchem)

De noordzijde van de villa van familie De Roon t.g.v. de optocht voor 100 jaar Koninkrijk der Nederlanden (1913). Leden van de familie De Roon staan bij hun versierde auto, toen de enige auto die Waspik rijk was. (Foto: J.A. Tukker, Gorinchem)

Verbouwing

Vier jaar later besloot de gemeenteraad van Waspik om dit pand voor een bedrag van fl. 13.000,- te kopen en het voor fl. 8.000,- te verbouwen tot raadhuis. De ruimte in het vorige raadhuis was niet langer toereikend. Burgemeester P.N. Dekkers was de eerste burgervader die een eigen werkkamer kreeg. Het bureau waar de Waspikse politie haar kantoor kreeg, werd in een aanbouw aan de westzijde gevestigd. Het politiebureau werd in 1982 verplaatst naar de Burgemeester Gescherstraat. Het oude bureau bij het raadhuis werd in 1983 gesloopt en vervolgens werd een nieuwe vleugel aan het pand gebouwd. Dit nieuwe kantoor had, voor die tijd, een moderne uitstraling en een totaal andere stijl dan de voormalige villa.

De oorspronkelijke villa was een twee-laags herenhuis met schilddak en een plat dak bovenop. Het pand was voorzien van hoekpilasters en een rondlopende kroonlijst. De gevels hebben blokpleisterwerk waarmee natuursteen wordt geïmiteerd. Het fraaie balkon dat de eigenlijke voorgevel aan de Raadhuisstraat sierde, is jaren geleden verwijderd. Toen de familie De Roon hier woonde stond om dit pand, zowel aan de Raadhuisstraat als aan de Veerstraat, een mooi hekwerk met daartussen hardstenen palen. Dit grote smeedijzeren hek is bewaard gebleven en staat nu, sinds 1938, in de Spoorstraat.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1997 bleef het pand dienst doen als het Waspikse Raadhuis. Het pand wordt 'Het Oude Raadhuis' genoemd, zodat er in de Raadhuisstraat twee panden zijn waarop dit predicaat van toepassing is.

Piet Dekkers, burgemeester van Waspik (1905-1945), in zijn werkkamer in het nieuwe raadhuis (1938). (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Beeldbank SALHA, WAA23561)

Piet Dekkers, burgemeester van Waspik (1905-1945), in zijn werkkamer in het nieuwe raadhuis (1938). (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Beeldbank SALHA, WAA23561)