Honing, het vloeibare goud.
Ik hoor net op het nieuws dat de goudprijzen met 20% gestegen zijn. Zou dat ook voor het vloeibare goud zijn? Want dan kunnen wij ons misschien rijk rekenen… Ik schreef al eerder over dat suiker zo slecht is voor ons, maar iets wat vloeibaar goud wordt genoemd, moet wel goed zijn, toch?
Ik zal hier niet in herhaling vallen, maar eentje vind ik persoonlijk toch wel heel belangrijk. Wanneer we suiker eten, in welke vorm dan ook, zorgt het ervoor dat onze bloedsuikerspiegel omhoog gaat. De alvleesklier moet dan hard werken om de suikers uit het bloed te halen door middel van insuline. En wanneer je veel suiker eet, je raadt het al, dan raakt de alvleesklier uitgeput en kan diabetes gevolg zijn. Het zorgt dus voor veel problemen. Het is dus verstandig om weinig suikers te eten.
En daar komt honing om de hoek kijken. Honing is nog steeds een vorm van suiker die we eigenlijk zouden moeten minderen. Maar wanneer je kunt kiezen tussen geraffineerde suikers of een suiker waar bijen met veel liefde voor hebben gewerkt, dan weet ik het wel. Er zijn veel dingen over honing geschreven en ik heb de meest belangrijke eruit gepikt. Honing is goed, omdat het zou helpen bij:
Osteoporose: het verbetert de opname van calcium.
Infecties of ontstekingen: een van de inhoudsstoffen van honing is waterstofperoxide, dat als een natuurlijk antibioticum functioneert.
Besmetting met de helicobacter Pylori. Honing werkt ook als een antibioticum.
Eerste- en tweedegraads brandwonden: ook hier speelt de antibiotische werking een grote rol.
De darmen: de prebiotische stoffen in honing zorgen voor verhoging van 2 belangrijke bacteriestammen. En je weet het, bacteriën zijn noodzakelijk in onze darmen.
Honing uit eigen streek helpt bij hooikoorts.
Daarnaast is honing rijk aan natuurlijke suikers, voornamelijk fructose en glucose, wat het zijn zoete smaak geeft. Daarnaast bevat het ook kleine hoeveelheden van verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, calcium en ijzer. Honing is ook bekend om zijn antioxidanten, waaronder flavonoïden en fenolzuren, die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen ervan.
Dus gebruik liever honing dan geraffineerde suiker en eet met mate. En geniet volop zou ik zeggen…
Ik wens je een zoete dag, Mieke de Vriend
Ps. Manlief laat de honing vaak bij de bijen, want het blijft hun voedselvoorraad. Wij doen niet aan slavenarbeid..