Zijn mijn scharreleieren niet meer gezond?
Was ik zo blij met mijn drie kippen, die de hele tuin doorscharrelen. Het was mij namelijk opgevallen dat ze grotere eieren leggen sinds ze in onze hele grote tuin veel wormpjes en ander ’gespuis’ opeten. Laat het RIVM toch net op het nieuws vertellen dat je de eieren van hobbykippen niet meer moet eten vanwege PFAS. Ja, wat gaan wij dan doen? Eieren kopen van gestresste kippen die hutjemutje in een grote stal eieren leggen. Of relaxte eieren met de kans op PFAS? Wat een afweging!
Maar wat is nu precies PFAS? Ik ga hier even knippen en plakken hoor. Ik kan hier niets leukers van maken, wel makkelijker.
PFAS: Per- en polyfluoralkylstoffen zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor.
Eieren van hobbykippen in het hele land kunnen vervuild zijn met PFAS. Als je daar te veel van binnenkrijgt, is dat gevaarlijk voor de gezondheid. Ze zijn zo goed als niet afbreekbaar en blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam. PFAS kunnen leiden tot leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.
Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat PFAS overal in Nederland in het grondwater kunnen zitten. Het gaat meestal om lage concentraties.De hoogste concentraties PFAS zijn gevonden in het grondwater dat net onder het bodemoppervlak zit, direct onder het maaiveld. Maar ook in dieper en ouder grondwater zijn PFAS gemeten.
Oké, als ik deze punten lees dan mogen we niet meer zoveel eten en drinken! Hoe zit het dan met onze moestuingroenten? Moeten we dan de boerenkool eten van de supermarkt, waar de tractor met spuitarmen een vreemd goedje over heeft gespoten? Mag vis eten dan ook niet meer? En hoe zit het met mijn twee liter water per dag?
Jeetje, in welke wereld leven wij? Was het 100 jaar geleden beter? Ik weet het niet. In ieder geval was er toen nog geen televisie en social media die je bang maakte en er was waarschijnlijk nog geen PFAS.
Ik ga er nog maar eens over nadenken of ik de eieren met pasen eens héél goed ga verstoppen, zodat ze niet gevonden worden. Hoeven we die in ieder geval niet op te eten. Ik maak er nu een grapje van, maar ik vind het toch wel heftig. De volgende keer zal ik weer iets positiefs schrijven. Waar eieren bijvoorbeeld goed voor zijn, welke je ook eet...
Ik wens je een PFASvrije dag, Mieke de Vriend